Dyk ned i Djurslands vilde stenalder

Museum Østjylland fortæller historier på Hornslet Bibliotek om Djurslands vilde stenalder

Det er forskningsleder Lutz Klassen, som gæster biblioteket og fortæller helt ny viden om stenalderens mennesker på Djursland.
Foredraget formidler den videnskabelige baggrund for den spritnye særudstilling Bjørneklanens Ø – Djurslands Vilde Stenalder på museet i Grenaa.
Dyk ned i den dramatiske tid for 5.000 år siden, og hør historierne om dengang, hvor en shaman udførte mystiske ritualer med bjørne, elge og en pelikan på en hellig ø på Djursland.
I pausen serveres kaffe og kage.

Foredrag: Bjørne, elge og shamaner i Djurslands vilde stenalder tirsdag 18. juni 2019 kl. 19 - 20.30 på Hornslet Bibliotek, Tingvej 35 i Hornslet.
Billet 50 kr. inkl. kaffe og kage. 

Udstillingen og omvisningen lukker op for historien om en fjern og fascinerende fortid, hvor stenaldermenneskene samledes på Kainsbakke vest for Grenaa. Det, der i dag er en lav holm i landskabet, var for 5.000 år siden en hellig ø. Inspireret af mødet med mennesker fra den anden side af Kattegat dyrkede den hellige ø’s indbyggere fremmedartede skikke og udførte blandt andet eksotiske, shamanistiske ritualer.

Eksotiske Djursland

Næsten hele Djurslands befolkning var flyttet sammen på holmen, der på den tid var omgivet af fjord og sump. Indbyggerne havde tætte forbindelser til Vestsverige. Herfra overtog de nogle særprægede spisevaner og havde blandt andet sælkød på menuen.
Tiden for 5.000 år siden er en af de mest dramatiske perioder i danmarkshistorien, hvor indvandringer og kontakter til fjerne egne kombineret med lokale skikke skabte samfund, der betragtet med nutidens øjne virker utrolig eksotiske, fortæller Lutz Klassen.
Udstillingen på museet i Grenaa viser resultaterne af mere end 40 års forskning på Kainsbakken.

Enestående fund

Lutz Klassen er en passioneret formidler med en omfattende viden om stenalderen på Djursland. I foredraget vil han blandt andet dykke ned i historien om det særlige samfund på Kainsbakke, om samfundets kontakter til omverdenen og give et kvalificeret bud på, hvorfor samfundet gik i opløsning efter omkring 200 år.
Med sig til foredraget på Hornslet Bibliotek har Lutz Klassen en række billeder. Der er rig mulighed for at spørge og kommentere historierne og foredraget undervejs.

Udstillingen Bjørneklanens Ø – Djurslands vilde stenalder kan opleves på Museum Østjylland i Grenaa frem til søndag den 27. oktober 2019.

For mere information om foredraget og udstillingen kontakt forskningsleder Lutz Klassen på 2383 9682 eller på lk@museumoj.dk