Det Rullende Museum bød på sjov og læring i Spentrup

Der var hygge, sjov og solid læring på skoleskemaet, da Museum Østjyllands seneste tiltag, Det Rullende Museum, forleden trillede til Spentrup med vognen fuld af spændende lokalhistorie. Her var to 4. klasser fra Spentrup Skole nemlig inviteret til en temadag om jernalderen med særligt fokus på lokalområdet.

Det Rullende Museum fra Museum Østjylland var et hit i Spentrup, hvor to lokale 4. klasser havde en sjov og lærerig dag under temaet, jernalder. Tilmed nød alle, at de i en tid med corona kunne rykke undervisningen ud i det fri! Fotokilde: Museum Østjylland

 Børnene fik blandt andet lov at prøve kræfter med metaldetektorer, da de gik på jagt efter oldtidsfund i jorden i præstegårdens lille skov.

”Det er dejligt og vigtigt at gøre børnene interesserede i deres lokale historie og fortid, ” forklarer museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen.

”De bliver nysgerrige på, hvad der i dag måske gemmer sig her i jorden fra en fjern fortid. ”

Lokalhistorien ruller

Det var museets udsendte medarbejder Jesper Nørskov Pedersen, der torsdag den 29. oktober havde læsset den lille formidlings-campingvogn med alle gode sager med relation til jernalderen. Kulturhistorie på tour, så at sige.
Med i campingvognen var ægte genstande fra jernalderen, som eleverne fik lov at komme tæt på og høre og spørge om. Det var ikke alle tingene, det var lige nemt for børnene at gætte, hvad var!

Børn genopdager deres lokalområde

ELRO Fonden har givet det økonomiske grundlag for, at Det Rullende Museum er blevet en realitet.

”Under projektet Museet tæt på dig har det være muligt at købe denne campingvogn, som giver os fantastiske muligheder for at rykke formidling af lokalhistorien ud til de steder, hvor tingene skete. Der er ingen tvivl om, at det engagerer børnene i en helt anden grad, når de genopdager deres lokalområde på denne måde, ” siger Jesper Nørskov Pedersen.

Præsten fortalte lokalhistorie

Selvom børnene var flittige med metaldetektorerne resulterede engagementet ikke i fund af en hidtil uopdaget arkæologisk skat. Men det kunne det måske have gjort!
Sognepræst Peter Ulvsgaard havde nemlig børnene med ud til stedet ikke langt fra præstegården, hvor den store kirkemosegårdskat af det pureste guld blev fundet i 2013.
Her fortalte Peter Ulvsgaard børnene historier om den tidlige kristendom og om katastrofeåret 536, hvor en vulkan gjorde himlen mørk og udløste en verdensomspændende klimakrise.

Det Rullende Museum kommer omkring

Udover fortællinger fra præsten, jernalderfund og detektorturene var der denne dag også smykkeværksted i sognegården, hvor der blev lavet flotte smykkevedhæng og armbånd.
Tidligere i efteråret var museet på besøg på Assentoft Skole, hvor den stod på oldtidsfortællinger og værkstedsaktiviteter.
Torsdag i efterårsferien var Det Rullende Museum i Hevring, hvor der blev spillet oldtidsbanko og lavet lækre retter over bål af naturens gode råvarer.
Det Rullende Museum ruller i foråret ud på andre lokale skoler, hvor museet igen byder på masser af gratis undervisning i den lokale oldtid.

For mere information kontakt museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen på 5172 8055 eller på jnp@museumoj.dk

Vejret var godt, og børnene gik til den med metaldetektorerne, som bippede mange gange i løbet af formiddagen. Dagens høst: En patron, en 25-øre fra 1975, en hank til en gammel kedel, adskillige søm og en lærerig skoledag med fokus på lokalhistorien i Spentrup. Fotokilde: Peter Ulvsgaard