De bedste historier finder du i Østergade og omkring Værket

Randers er fuld af gode historier og på en byvandring i Østergade og omkring Underværket, kan du nu høre nogle af dem. Østergade lever i dag en lidt anonym tilværelse. Men tidligere har byen huset teater, caféer, masser af avisdrift og forretninger. Kort sagt, været fuld af liv og leben!

I anledning af at museet i Randers har 150-års jubilæum, sætter Museum Østjylland i år ekstra fokus på byens historie. Gå på opdagelse i de gamle fotos i fotoudstillingen i Underværkets handelsgade, som afslutning på den spændende byvandringen den 10. august. Her et kig ind i Østergade i slutningen af 1800-tallet. Foto: Randers Stadsarkiv

På en byvandring tager arkivarerne Mathilde Storvang og Tina Knudsen Jensen fra Randers Stadsarkiv dig med på en byvandring i gaden og deler ud af de gode historier om området.
Der er entré, og du køber din billet via Museum Østjyllands hjemmeside.

Byvandring: Østergade og Underværket, onsdag den 10. august 2022 kl. 14 - 15.
Mødested: Foran indgangen til Randers Stadsarkiv, Stemannsgade 2, stuen, 8900 Randers C.
Billet 50 kr.

Vidste du, at ligesom Fleet Street i London tidligere var centrum for avisdrift, har også Østergade i Randers været det? Da avisdriften var på sit højeste, eksisterede der i Randers hele fem aviser, der alle repræsenterede en politisk overbevisning.
Netop den historie kan du høre på onsdagens omvisning, ligesom du kan opleve den i tekst og billeder i en pop-up udstilling på Underværket. Udstillingen opstilles mandag den 8. august og står i Randers Festuge.

”Østergade kender vi allerede af navn fra 1787, og den har været byens hovedfærdselsåre ud mod Udbyhøj. Når vi kigger på de gamle bykort, er det tydeligt, at mange af de gamle hovedgader Østergade, Vestergade, Storegade og Adelgade i de seneste 200 år stort set har ligget, som de gør i dag, ” fortæller arkivar Mathilde Storvang.

”Det betyder selvfølgelig også, at gaden gemmer på masser af historier, som gennem årene er gået i glemmebogen. Men det retter vi op på med denne byvandring, ” lover hun.

Østergade i rivende udvikling

Historien om Østergade rummer mange forandringer og nye tiltag, og i begyndelsen af 1900-tallet skete der for alvor nye ting i Østergade. I årene 1904-05 blev Randers Teater opført i Østergade 12, og samtidig udvidede man gaden til sin nuværende bredde. I 1906 kom de første elektriske gadelamper. Et af byens mest iøjnefaldende etagebyggerier, Randershus, blev opført i 1909 på hjørnet af Østergade og Rosenørnsgade. 

I slutningen af 1920’erne afsluttede man foreløbig arbejdet med at modernisere den gamle hovedgade, da Østergade blev asfalteret. 

Et kulturelt knudepunkt

I området omkring Østergade ligger nu Underværket, som er et utraditionelt handels- og kulturhus, der blev indviet i år 2000. Her er der fokus på kultur i alle tænkelige former: Møder på tværs af etnicitet, kunsthåndværk, handel, spisesteder og mange forskellige foreninger.

”Det er i den kulisse, at vi har fået lov til at opstille pop up-fotoudstillingen om avisdriften i Østergade, ” forklarer Tina Knudsen Jensen. ”Vi har været igennem arkivets samling af gamle fotos og fundet de bedste frem til udstillingen. Vores vandring i Østergade vil blive afsluttet her ved fotoudstillingen, så folk selv kan få lejlighed til at fordybe sig i billederne fra et spændende område i byen. ”

For mere information kontakt arkivar Mathilde Storvang på tlf. 2345 2398 eller på ms@museumoj.dk.