Arkiver fejres over hele landet – også i Randers!

Normalt er der stille, lukket og slukket på Randers Stadsarkiv om lørdagen. Men lørdag den 9. november kan du forvente åbne døre, hjælpsomme arkivarer og masser af gode historier fra fortiden på arkivet.

Masser ski på lager hos Randers Karosseri- og Skifabrik på Brotoften. Billedet dukkede op under Randers Stadsarkivs store projekt med at redde og digitalisere samlingen af negativer og film. Find en masse spændende historier fra fortidens Randers, når Arkivernes Dag markeres med åbent hus-arrangementer landet over. Arkivets medarbejdere står klar til at hjælpe med at finde sporene fra fortiden. Fotokilde: Randers Stadsarkiv

Randers Stadsarkiv deltager nemlig i ”Arkivernes Dag”, hvor arkiver overalt i Danmark slår dørene op. Kig indenfor til en verden af viden om vores fælles fortid.
Alle er velkomne!

Arkivernes Dag, lørdag den 9. november 2019, kl. 10 - 14 på Randers Stadsarkiv, Kulturhuset i Randers.
Gratis.

Denne lørdag kan du udforske de kulturhistoriske skatte, der ligger gemt i kælderens arkivmagasiner. Og der er ikke så lidt at gå i gang med!

”Vi har samlinger af billeder og arkivalier, der går tilbage til 1800-tallets Randers. Der vil med garanti være noget, der fænger og interesserer netop dig, ” lover arkivar Mathilde Storvang.

”Som arkivarer støder vi jævnligt på billeder og historier, hvor vi tænker: Det var da utroligt! Eller får os et godt grin over et sjovt foto fra en svunden tid her i Randers. De oplevelser vil vi selvfølgelig gerne dele med arkivets gæster. ”

Fra ski til IC3

Et eksempel på en god arkiv-historie udsprang af Randers Stadsarkivs omfattende digitalisering af negativer og film, der ellers ville være gået til grunde. Blandt andet dukkede der et billedet af en masse ski op! Dette billede blev starten på en større historie om udviklingen af Randers Karosserifabrik og Randers Skifabrik til KH Stål, som både havde en meget stor produktion af pølsevogne i 1970’erne og af inventar til IC3-togene.
Digitaliseringsprojektet begyndte i 2008. Det har senere mundet ud i tre særudstillinger på Museum Østjylland og mange forskellige fotobøger med lokale billeder og historier fra Randers.

Du kan få det, som du vil

Måske har du undret dig over noget med relation til byens historie. Måske har der været en begivenhed eller en person i byen, som du gerne vil vide mere om. Eller måske er du bare nysgerrig på, hvad et arkiv egentlig kan byde på. Uanset hvad så står arkivets personale denne lørdag klar til at hjælpe med viden og assistance. Kig forbi stadsarkivet i Kulturhuset og bliv lidt klogere på den lokale historie.
Arkivet har normal åbningstid tirsdage kl. 13 - 16 og torsdage kl. 11 - 16. 

For mere information kontakt arkivar Mathilde Storvang på 2345 2398 eller på ms@museumoj.dk