Under multihallen ligger en vikingegravplads

Omvisningen er en del af festivalen Livet ved Randers Fjord, hvor der i maj måned er en række aktiviteter i og omkring Randers.

Hør om den spændende udgravning ved Langvang, når arkæolog Liv Langberg fra Museum Østjylland byder på et lille foredrag. Her er Liv Langberg i fuld gang med den arkæologiske udgravning af gravpladsen ved Langvang.

23. maj 2018

Før indkøbscentre, parcelhusområder og multihaller skyder op i landskabet, så rykker arkæologerne ud og undersøger jorden for fortidsminder og -skatte. Nu kan du høre den spændende historie om, hvad der dukkede op af jorden i den nordlige del af Randers, før Langvang Atletik- og Multihal blev en realitet.

Foredrag: Vikingernes gravplads, onsdag den 23. maj 2018 kl. 11– 11.30 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers. Gratis adgang.

Arkæolog Liv Langberg er dagens foredragsholder, og hun har selv haft fingrene begravet i jorden ved Langvang. Liv Langberg fortæller, at de arkæologiske undersøgelser i 2015 var særligt spændende, fordi der her dukkede en vikingelandsby og del af en tilhørende gravplads op. Der blev også fundet spor fra både middelalder og renæssance på stedet.

”Det er virkelig drivkraften for os arkæologer i alle arkæologisk undersøgelser og udgravninger: Hvad finder vi mon i jorden her? Det er skattejagt for voksne, og følelsen af at afdække en grav eller en genstand, som ikke har set dagens lys i 1.000 eller 5.000 år, er magisk, ” smiler Liv Langberg.

Unikt og besynderligt

Der findes mange forskellige slags grave fra vikingetiden. Også nogle af gravene ved Langvang, var helt unikke – og ganske besynderlige.

”Grave fra vikingetiden viser tydeligt, at vikingerne havde en meget varieret og kompleks begravelses- og dødekultur. Gravpladsen ved Langvang er faktisk et rigtig godt eksempel på det, ” fortæller Liv Langberg, der lover at dykke ned i vikingernes fascinerende begravelsesritualer til det lille foredrag.

Livet ved Randers Fjord-festival

I maj måned sætter en helt ny festival spot på Livet ved Randers Fjord. En række kulturinstitutioner byder på masser af spændende aktiviteter og arrangementer i og omkring Randers, hvor du kan opleve, besøge, smage og føle på livet ved Randers Fjord.

Læs mere på VisitRanders.dk her

For mere information om foredraget kontakt arkæolog Liv Langberg på 2935 8838 eller på lst@museumoj.dk.