Smagfuld forårstur til stendysserne ved Tustrup

Denne gang går turen til Tustrup-anlægget, og der er smagsprøver på fortidens kogekunst – denne gang med stenaldergryde på menuen.

Foråret kalder og byder på mere end fuglekvidder og spirende urt. Museum Østjylland inviterer nu på en forårstur til det kultur- og naturhistoriske anlæg, Tustrup. Tag med, hør om natur og bondestenalder på Djursland. Der er lækre smagsprøver på stenaldergryde over bål.

05. maj 2018

Smag på stenalderen på denne forårstur ud i det djurslandske kulturlandskab. Museum Østjylland inviterer endnu engang på tur med fortællinger fra både arkæologens, biologens og historikerens fagområder.

Kulturhistorien i landskabet: Tustrup-anlægget, lørdag den 5. maj 2018, kl. 11 – 14. Mødested: Gl. Fjellerupvej 10b, 8961 Allingåbro. Billet 50 kr. Max 40 deltagere.

Billet kan købes her

Tustrup-anlægget er en enestående gravplads i Danmark. Her ligger fire stenmonumenter i form af to stendysser, en jættestue og et kulthus ganske tæt på hinanden. Det er usædvanligt:

Jættestuen er endda en af landets største. Så der er nok at se på og høre om, når blandt andre arkæolog Lisbeth Wincentz fortæller på turen.

”Der er ingen tvivl om, at monumenterne tilsammen har haft en vigtig, kultisk funktion i yngre stenalders bondesamfund omkring år 3.200 f. Kr. Her stenaldermenneskene foretaget begravelser, men de har også udøvet forfædre-dyrkelse og ofringer til guderne, ” fortæller Lisbeth Wincentz.

Utrolig natur

I stenalderen så landskabet meget anderledes ud, fordi det var dækket af tæt løvskov. En skov, som stenalderfolket begyndte at rydde til marker.

Lige nordøst for gravpladsen ligger en nu tilgroet mose. Da gravpladsen var i brug for næsten 5.000 år siden, var moseområdet dækket af vand. Derfor er det et sted, som for nutiden er meget spændende både hvad angår arkæologi og botanik.

”Området rummer en utrolig flot natur med afmærkede stier, og der laves naturpleje for at genskabe en bevoksning, som harmonerer bedst muligt med stenalderens planteliv. Ambitionen er også at gøre det synligt for alle, hvor varieret områdets landskab faktisk er ”, forklarer biolog Anita Søholm fra Naturildsjæl.dk.

Ved Hevring Å er der en flot udsigt over Ådalen, og langs med åens bredder gror almindelig mjødurt.

Smag på stenalderen

Uden mad og drikke dur stenaldervandringen ikke, så efter alle de gode kultur- og naturhistoriske fortællinger bliver der serveret smagsprøver på stenaldergryde ved bålpladsen.

”Det er jo blevet så moderne at spise såkaldt stenalderkost. Men her på turen kommer vi lidt nærmere den menu, som mennesket i virkeligheden spiste i bondestenalderen, ” lover historiker Tina Bjerregaard, der står klar ved kødgryderne.

Turen er støttet af Norddjurs Kommune.

For mere information kontakt museumsinspektør Tina Bjerregaard på 4048 6530 eller på tb@museumoj.dk.