Hør om oldtidens mennesker, som levede på Langåegnen

Ved Langå er der gennem tiden dukket en række spændende fund op, og nu fortæller museumsinspektør Benita Clemmensen i Kulturhuset i Langå om de bedste arkæologiske fund fra lokalområdet.

Museumsinspektør Benita Clemmensen glæder sig til at fortælle om blandt andet det imponerende 3.300 år gamle bronzesværd fra Enslev syd for Langå. Sværdet har tilhørt en af bronzealderens magtfulde høvdinge. Foredraget løber af stablen onsdag den 21. marts i Kulturhuset i Langå.

21. marts 2018

Der er masser af fantastiske fund i den nye oldtidsudstilling Livet ved Fjorden på Museum Østjylland i Randers. Men selvom fundene nu udstilles midt i Randers, så er mange af genstandene fundet i egnene omkring byen.

Foredrag: Oldtiden på egnen omkring Langå, onsdag den 21. marts 2018 kl. 19 – 21 i Byrådssalen, Kulturhuset i Langå. Billet 50 kr. inkl. kaffe og kage. Max. 100 deltagere.

Køb billet her

Da oldtidsudstillingen åbnede i efteråret 2017, havde museets arkæologer allerede planlagt et ”road trip” rundt til steder i Østjylland, hvor nogle af genstandene i udstillingen er fundet i tidens løb.

”Folk er næsten altid særligt interesserede i deres egen egn og fundene derfra. Det kan jeg sagtens forstå. Derfor gæster vi i disse måneder byer omkring Randers og fortæller her om oldtidens mennesker og fede fund netop fra disse områder – senest fra Langå og omegn, ” forklarer Benita Clemmensen.

Langå og de mange runesten

Foredraget i Langå tager afsæt i nogle af de historier, som præsenteres i Livet ved Fjorden. Oldtidsudstillingen rummer mere end 1.400 oldsager, blandt andet et stort stykke af en runesten fra omkring år 950 fundet i Langå.

”Langå er det sogn i Jylland, hvor der igennem årene er fundet flest runesten – hele seks, og det, synes jeg, er vildt spændende. Det vidner nemlig om, at egnen omkring Langå havde stor politisk betydning i vikingetiden! ” fortæller Benita Clemmensen.

Vikingetidens runesten var mindesten over betydningsfulde og elskede mænd og kvinder. Ved vadesteder og vejkryds, og langs veje og sejlbare åer, blev de store farverige og tekstfyldte sten stillet op for at blive set.

Enslevs mægtige høvding

I Enslev syd for Langå er der fundet et 3.300 år gammelt sværd af bronze. Et så fornemt sværd med ottekantet fæste må have tilhørt en magtfuld person, som sad øverst i bronzealderens samfundspyramide, en høvding. Høvdingens opgaver var blandt andet at dyrke handelsforbindelserne, mobilisere arbejdskraft, varetage religiøse sammenkomster og lede militæraktiviteter.

De første mennesker ved den lange å

Museum Østjylland har udstillet 13.000 år gamle spydspidser af flint, som er fundet ved Langå. Historien om pilespidserne bringer os tæt på nogle af de første mennesker, som kom vandrende fra syd til det, vi i dag kalder Danmark. Fra udgravninger ved arkæologerne, at disse stenalderjægere boede på et højdedrag ved den kilometerbrede vandfyldte Gudenådal. Herfra kunne de holde øje med elge og andet storvildt.

Hør mere om den mægtige høvding, de mange runesten, de første mennesker i Langå og en masse andet fra Langås oldtid, når der er arkæologisk foredrag serveret med en god kop kaffe og kage.

For mere information om foredraget kontakt museumsinspektør Benita Clemmensen på 8712 2634 eller på bc@museumoj.dk.