Flere hundrede oldsager og masser af tålmodighed

Omvisningen er en del af festivalen Livet ved Randers Fjord, hvor der i maj måned er en lang række aktiviteter over hele byen og Randersegnen.

Konservatorerne Anne Rostgaard Nielsen og Carsten Korthauer har for en stund forladt deres værksteder på Museum Østjylland. De inviterer nu alle interesserede med rundt i museets oldtidsudstilling, hvor de vil fortælle om at lave en oldtidsudstilling – set med konservatorernes øjne.

15. maj 2018

Hvordan får man oldsager til at holde de næste 100 år? Kan man få ravperler fra oldtiden til at gløde? Og hvordan er det egentlig at stå med fingrene i et moseligs tøj? Disse og andre spændende spørgsmål kan du få svarene på, når konservatorerne på Museum Østjylland viser rundt i oldtidsudstillingen Livet ved Fjorden og fortæller om deres arbejde. Der serveres et glas bobler til omvisningen.

Omvisning i Livet ved Fjorden med konservatorerne, tirsdag den 15. maj 2018 kl. 17 – 18 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers. Billet 50 kr. inkl. et glas bobler.

Køb billet her

Det er konservatorerne Anne Rostgaard Nielsen og Carsten Korthauer, der viser de store linjer i 125.000 års kulturhistorie og zoomer ind på særligt interessante detaljer. Du kan blandt andet høre om, hvad det kræver at opbygge en moderne udstilling og præsentere 1.200 oldsager på bedste vis.

”Man skal nok være et lidt specielt gemyt for at arbejde med konservering. Tålmodighed er et must. Nøjagtighed og omhyggelighed kommer man heller ikke udenom. Og så skal man brænde for at passe på vores fælles kulturarv og kunne præsentere oldsagerne på en spændende og vedkommende måde, ” forklarer Anne Rostgaard Nielsen og Carsten Korthauer.

Kan rav gløde?

Til omvisningen løfter de to konservatorer blandt andet sløret for, hvordan det i den nye udstilling kan lade sig gøre, at ravperlerne fra det store ravfund fra Paderup Mose gløder indefra på magisk vis. Magien er opstået i et sammenarbejde mellem museets konservatorer og firmaet Roblon, der er ekspert i fiberlysteknik.

Moselig med chik pelskappe

Hør også Anne Rostgaard Nielsen og Carsten Korthauer fortælle om det bløde uldklæde og den chikke pelskappe, der blev fundet ved moseliget fra Auning.

”Vi opdagede under arbejdet med dragterne nogle spændende detaljer om, hvordan de var lavet og brugt. I den situation kommer man som konservator meget tæt på fortidens mennesker. Det er næsten som at tale med dem, der vævede eller bar dragten dengang, ” fortæller Anne Rostgaard Nielsen.

I den nye udstilling er der derfor gjort meget ud af, at publikum kan komme helt tæt på oldtidsfundene.

Gør fortiden levende

Gæster til omvisningen vil måske blive overraskede over, hvor meget konservering og teknik det kræver at kunne udstille oldsager på en hensigtsmæssig måde. Vikingernes prægtige stridsøkser er et eksempel på, hvordan fagfolkene konserverer og udstiller oldsagerne, så de bevares i mange kommende årtier og helst århundreder.

”Det har været vores mål at gøre fortiden levende og nærværende for os nutidsmennesker. Samtidig skal vi i den måde, vi udstiller oldsagerne på sikre, at de også er relevante at opleve for kommende generationer, ” pointerer Carsten Korthauer.

Livet ved Randers Fjord-festival

I maj måned sætter en helt ny festival spot på Livet ved Randers Fjord. En række kulturinstitutioner byder på masser af spændende aktiviteter og arrangementer i og omkring Randers, hvor du kan opleve, besøge, smage og føle på livet ved Randers Fjord.

Læs mere på VisitRanders.dk her

For mere information kontakt konservatorerne Carsten Korthauer på 2058 0129 eller Anne Rostgaard Nielsen på 2057 0619.