Et lille lerkar gemte på en stor historie

Man skal ikke lade sig snyde af vindueskarrets ydmyge udseende: Karret rummer spændende historier om magt, eminent håndværk og fjerne forbindelser. En god håndfuld af disse historier kan du høre, når arkæolog Liv Langberg fra Museum Østjylland fortæller om vindueskarrets hemmeligheder. Bemærk det lille stykke glas, vinduet, i karrets bund.

26. september 2018

Et lille lerkar fra jernalderen viste sig at gemme på fantastiske historier. Historier om magt, eminent håndværk og fjerne forbindelser. Hør arkæolog Liv Langberg fra Museum Østjylland fortælle om det sjældne og fine vindueskar, som arkæologerne fandt i en jernalderkvindes grav ved Ålehøj, øst for Nørbæk.

30 minutters-fortælling – En fortælling om et vindueskar, onsdag den 26. september 2018 kl. 11 – 11.30 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers. Gratis adgang.

Det var ikke en frøken eller fru hvem-som-helst, der for 2.000 år siden døde og blev begravet ved Ålehøj. Det var arkæologerne ikke et sekund i tvivl om, da de fik kigget nærmere på gravens indhold. Graven rummede en række prægtige genstande, blandt andet det lille vindueskar.

”Der er kun fundet seks vindueskar som dette i Danmark, så det er noget af en sjældenhed. Og et af vindueskarrene har altså tilhørt den fornemme slægt, som jernalderkvinden fra Ålehøj var en del af, ” fortæller arkæolog Liv Langberg.

Meget mere end et kar

Det lille lerkar er meget mere end blot et kar og meget mere end blot en gave, som den afdøde fik med sig til dødsriget. Umiddelbart ser karret ikke ud af så meget, men i dets bund gemmer sig en hemmelighed i form af et vindue af glas.

”Denne hemmelighed fortæller vidtrækkende historier om magt, om elitære kontinentale forbindelser og om et eminent håndværk. At det lille undseelige kar gemmer på så mange historier, afspejles ikke umiddelbart af størrelsen, ” fortæller en begejstret Liv Langberg, der i 30 minutters-fortællingen vil dykke ned i vindueskarrets mange hemmeligheder.

For mere information kontakt arkæolog Liv Langberg på 2935 8838 eller på lst@museumoj.dk.