Det døde barn og andre historier fra egnen nord for Randers

Museet åbnede i oktober den nye oldtidsudstilling Livet ved Fjorden, som rummer en del fund fra egnen nordvest for Randers. Det er naturligvis særligt disse flotte fund, som er i fokus denne aften.

Det arkæologiske spotlys rettes nu mod oldtiden på egnen nord for Randers, hvor Museum Østjylland rykker ud og fortæller i lokalområdet. Overinspektør Ernst Stidsing ses her i den nye oldtidsudstilling Livet ved Fjorden foran montren med fire lerkar fra en usædvanlig 1.600 år gammel grav. Graven har Ernst Stidsing selv undersøgt ved Nørbæk i 2004.

21. marts 2018

Placér fingeren på landkortet nord for Randers, og du har lokaliseret en af de egne i Danmark, der er rig på fortidsminder og gode arkæologiske historier. Nu rykker Museum Østjylland for en stund ud af de vante rammer i Kulturhuset Randers og til Faarup, hvor museet inviterer til foredrag om oldtiden generelt og specifikt om oldtidsmenneskene nord for Randers.

Foredrag: Oldtiden på egnen nord for Randers, onsdag den 21. marts 2018, kl. 19 – 21 i Purhushallen i Fårup. Billet 50 kr. inkl. kaffe og kage. Max. 50 deltagere.

Køb billet her

Der er linet op til en interessant, tankevækkende – og måske også overraskende – aften, når overinspektør på Museum Østjylland, Ernst Stidsing, fortæller om oldtiden i det østjyske. Særligt fokus har han denne aften på fine fund fra egnen mellem Randers, Spentrup, Faarup og Ålum. Hør blandt andet om en smykkemode, der var særlig for egnen i bronzealderen.

”Vi skal naturligvis også høre om det fine service, jernalderens mennesker fandt frem, når de fik gæster i deres landsby! ” lover Ernst Stidsing.

Kold, bange og alene i tørvegraven

”Vores lille barn er forsvundet! ”Sådan kunne det have lydt i jernalderen i landsbyen ved Bjerregrav Mose, da et forældrepar desperat ledte efter deres barn. De fandt aldrig barnet.
2.000 år senere opdagede arkæologerne skelettet af et 5-6-årigt barn, lille af vækst på grund af sult og sygdom. Barnet havde siddet på hug på bunden af tørvegraven med ryggen op mod væggen og må have forvildet sig ud i mosen og faldet i tørvegraven.

”Det var hjerteskærende at se skelettet af et lille barn dukke frem af jorden. Det er jo ikke vanskeligt at forstå den sorg, forældrene må have følt, da barnet ikke kom hjem ved aftenstid, ” fortæller Ernst Stidsing, der selv gravede skelettet frem i mosen ved Bjerregrav.

Skål, I fine folk!

I den mere muntre afdeling vil Ernst Stidsing fortælle om det fine drikkebæger (med en indlagt overraskelse!). Et bæger, der sikkert kun blev fundet frem, når der kom gæster til jernalderfamilien i Nørbæk.

Hør også om de magtfulde vikinger, der på egnen nord for Randers rejste mange runesten til ære for dem selv og dem, de rejste stenen over.

Oldtiden på ny

Ernst Stidsing vil også fortælle om arbejdet med at genfortælle Randersegnens oldtidshistorie på en ny måde i udstillingen Livet ved Fjorden. Hør blandt andet om det fascinerende og udfordrende samarbejde med den prisbelønnede forfatter Merete Pryds Helle, som har skrevet nogle af teksterne i udstillingen.

Hør alle disse historier og flere, når overinspektør Ernst Stidsing fortæller og viser billeder i Purhushallen i Faarup.

For mere information kontakt overinspektør Ernst Stidsing på 2140 5580 eller på es@museumoj.dk.