Der var også hårmode i oldtiden og middelalderen

Bliv klogere på hårmode gennem tiden

Middelalderens mennesker var utvivlsomt også forfængelige og satte deres hår i forskellige frisurer. Her ses hårkamme fra middelalderens Randers. Hør om alle tiders frisurer på Håndværksmuseet, når der er en underholdende lille fortælling på Håndværksmuseet om oldtids- og middelaldermenneskenes skiftende hårmode.

25. januar 2018

Selvom der ikke var noget, der hed shampoo, hårvoks og elektriske krøllejern, så gik menneskene i oldtid og middelalder også op i deres hår og frisurer. De satte deres hår, som de ville, og nu kan DU blive lidt klogere på hårmode gennem tiden.

Museumsinspektør Inger Marie Hyldgård fra Håndværksmuseet fortæller om hårlokker, fletninger og strithår, når der er en lille fortælling om hårmode fra oldtid og op gennem middelalderen.

30 minutters fortælling: Oldtidens og middelalderens hårmode, torsdag den 25. januar 2018, kl. 13 – 13.30 på Museum Østjylland – Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers. Gratis adgang.

Arkæologiske udgravninger og fund har afsløret, hvordan fortidsmennesket satte deres hår. Inger Marie Hyldgård fortæller:

”Til alle tider og i alle kulturer har mennesket brugt håret som udtryk for både mode og social status. Således har det også været i Danmark. ”

6.000 år gamle hårkamme

Lige siden stenalderen er håret omhyggeligt blevet redt og – i kvindernes tilfælde – sat op.
Selvom der ikke er bevaret eksempler på stenalderens hårmode i Danmark, er der ingen tvivl om, at stenalderkvinden plejede sit hår. Der er nemlig fundet 6.000 år gamle hårkamme af ben i danske køkkenmøddinger!

Helt tæt på frisuren

Fra oldtidens senere perioder kendes en del figurer eller figurtegninger, hvor frisuren er omhyggeligt gengivet. Helt tæt på frisuren kommer vi, når håret er bevaret som på gravlagte i bronzealderhøje eller på jernalderens moselig.
Et lokalt moselig med tydelig hovedhår og frisure er Auningkvinden, der kan ses i den nye oldtidsudstilling ”Livet ved Fjorden” på Museum Østjylland i Kulturhuset. Hun havde skulderlangt hår i en enkel frisure, hvorimod for eksempel Ellingpigen (et andet moselig) havde en hele 80 centimeter lang sirlig fletning, der var snoet om sig selv i nakken.

Mandehår og kvindehår

Der blev især gjort noget ud af kvindernes hår, der tilsyneladende altid har været meget langt. Opsat, snoet, flettet og pyntet. Men man kender også eksempler på mændenes frisurer i oldtid og middelalder.

”De ses for eksempel på flere af jernalderens moselig og kendes fra romerske beretninger. Der er ingen tvivl om, at fortidens mænd også brugte hår og frisurer til at udtrykke sig med, lige som de gør det i dag – dog oftest på en mere diskret måde end kvinderne, ” fortæller Inger Marie Hyldgård.

Middelalderens lokker

Når vi op i middelalderen, ved arkæologer og historikere endnu mere om kunstfærdige frisurer, hverdagshår, og hvordan datidens mennesker plejede deres hår. De skriftlige kilder beretter også om hårpleje og almindelig skik og brug i alt vedrørende mænds og kvinders hår.

Hør om alle tiders hårmode, og bliv fascineret af tusind år gamle frisurer til den lille gratis fortælling på Håndværksmuseet.

For mere information kontakt museumsinspektør og daglig leder af Håndværksmuseet Inger Marie Hyldgård på 4012 0754 eller på imh@museumoj.dk.