B står for bronze og bronzealder

Arrangementet er en del af festivalen Livet ved Randers Fjord, hvor der i maj måned er en lang række aktiviteter over hele byen og Randersegnen.

Den originale Skallerupvogn fra bronzealderen er udstillet på Nationalmuseet. Men dybt nede i Museum Østjyllands magasin findes en kopi, der også fortæller sin helt egen historie. Museumsinspektør Benita Clemmensen fortæller til det lille foredrag på museet om, hvorfor der i museets magasin står en kopi af den 3.000 år gamle og helt enestående Skallerupvogn fra Sjælland.

16. maj 2018

Skarpe sværd og smukke smykker. Kæmpegravhøje og handel med fjerne lande. Det er nogle af kodeordene for bronzealderen, som er det historiske omdrejningspunkt for et kort foredrag på Museum Østjylland.

Bronzealderfortællingen varetages af arkæolog Benita Clemmensen, der er inkarneret bronzealder-fan.

Foredrag: B for bronze og bronzealder, onsdag den 16. maj 2018 kl. 11 - 11.30 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers. Der er gratis adgang.

Benita Clemmensen står denne formiddag klar til at fortælle om bronzen, det første menneskeskabte metal. Ved at smelte kobber og tin sammen skabte oldtidsmenneskene nemlig en stærk legering, og en eftertragtet handelsvare havde dermed set dagens lys.

”Jeg har altid været fascineret af bronzealderen, ” fortæller Benita Clemmensen.

”Det er kæmpegravhøjenes tid. Det er skarpe sværd og smukke smykker. Der er virkelig noget at se på og høre om, og jeg glæder mig til at vise nogle af de flotte lokale fund frem. ”

Skallerupvognen – et enestående fund

Som noget helt specielt har Benita Clemmensen i dagens anledning hentet museets over 100 år gamle museumskopi af Skallerupvognen frem fra magasinet. Den er en eksakt gengivelse af et meget berømt fund fra bronzealderen, nemlig Skallerupvognen, som er udstillet på Nationalmuseet.
Skallerupvognen er et enestående bronzekar forsynet med fire hjul og blev for mere end 3.000 år siden fremstillet i den østlige del af Centraleuropa. Via handelsruter fandt karret vej til Danmark, hvor en af bronzealderens magtfulde høvdinges brændte knogler blev stedt til hvile i det.

”Kopien fortæller om både den nære og den fjerne fortid. Det var i 1800-tallet ret udbredt på museerne at lave kopier af de vigtigste nationale oldsagsfund, så kopien er derfor også et stykke museumshistorie, ” forklarer Benita Clemmensen.

Livet ved Randers Fjord-festival

I maj måned sætter en helt ny festival spot på Livet ved Randers Fjord. En række kulturinstitutioner byder på masser af spændende aktiviteter og arrangementer i og omkring Randers, hvor du kan opleve, besøge, smage og føle på livet ved Randers Fjord.

Læs mere på VisitRanders.dk her

For mere information om foredraget kontakt museumsinspektør Benita Clemmensen på 8712 2634 eller på bc@museumoj.dk.