Trommedans, selvforsyning, velour og andre stoffer

15. maj 2017

Da kollektivisterne i slutningen af 1970’erne indtog Djursland var det noget af et syn for den lokale befolkning: unge mænd og kvinder med langt hår og iklædt farverigt velourtøj med drømme om selvforsyning og en bedre verden. De flyttede ind i gamle husmandssteder og skabte en helt ny befolkningsgruppe i de små lokalsamfund.

Onsdag 24. maj 2017 kl. 14 – 16 inviterer Museum Østjylland i Grenaa til en eftermiddag med fortælling om livet i kollektiverne – fortalt af kollektivisterne selv. Den lokale journalist Martin Schultz fører ordet med beretninger om sine oplevelser som kollektivist på Norddjursland. Blandt andet var han med til at starte kollektivernes indkøbsordning og lave deres fælles blad ”Indkøbstidende”.

Billige huse og store drømme

Kollektiverne på Djursland blev hovedsageligt dannet af unge, idealistiske mennesker fra København. De havde hørt om det skønne område med de mange tomme husmandssteder, hvor det ikke længere kunne betale sig at dyrke de tilhørende, sandede jorde. Derfor var husene billige, og de unge mennesker med idealer om biodynamiske grøntsager, fællesskab og nye familieformer kunne udleve deres drømme her. Mange af de kollektivister, som flyttede hertil, bor stadig i området – og mange af dem på de husmandssteder, som de købte dengang.

Kollektivister på museum

Kollektivisterne har hjulpet Museum Østjylland med at lave de nye udstillinger ”Fire veje til Norddjurs”, der åbnede tidligere i år. Blandt andet har de været med til at indrette et hjørne i museet som en stue i et kollektiv, udvalgt LP’er, doneret tøj, ting og bøger – og lavet scrapbøger med tekst og billeder fra kollektivdagene. Scrapbøgerne og ”Indkøbstidende” kan museets gæster selvfølgelig få lov til at se nærmere på denne eftermiddag, ligesom de kan besøge museets lille kollektiv.

Fortællingerne serveres med kaffe, urtete og sjove kager.

Billetter koster 50 kr. og kan købes på museumoj.dk eller i museets butik. Arrangementet er gratis for medlemmer af museumsklubben.

Køb billet her

For mere information kontakt museumsinspektør Tina Bjerregaard på tb@museumoj.dk eller på 4048 6530.