Stenalderens mennesker på Randersegnen var kannibaler

Naboen var på menuen i stenalderens Randers! Den opsigtsvækkende historie kan man opleve og se beviserne for i den nye oldtidsudstilling ”Livet ved Fjorden”, der netop er åbnet på Museum Østjylland.

08. oktober 2017

”Det er en vanvittig spændende historie”, siger en begejstret museumsinspektør Benita Clemmensen, der har været med til at lave den nye oldtidsudstilling. ”Tænk jer, dine og mine forfædre var kannibaler! ” Blandt de mere end 1.400 oldsager, som udstillingen rummer, gemmer sig det makabre bevis på, at stenalderfolket på Randersegnen spiste deres medmennesker. Arkæologer har nemlig fundet de 6.000 år gamle menneskeknogler på bopladsen Dyrholmen ved Virring øst for Randers. Og der er ikke tale om bare én enkelt knogle fra et menneske.

”Nej, der er blandt andet underkæber, skinnebens- og lårbensknogler fra flere mennesker. Knogler, som er blevet spaltet af andre mennesker og efterfølgende smidt på møddingen sammen med dyreknogler og andet affald”, fortæller Benita Clemmensen.

Menneskeknoglerne er spaltet, så andre mennesker kunne suge den nærings marv ud af dem. Arkæologerne mener, at kannibalismen måske har været af rituel betydning. Det vil sige, at menneskene har spist hinanden i forbindelse med kampe og konflikter, hvor sejrherren har spist dele af sin døde fjende. ”Det gjorde han typisk, for at suge den nærende marv ud af knoglerne og dermed få del i offerets kraft og visdom. Måske er det det, som er sket på bopladsen Dyrholmen”, forklarer Benita Clemmensen.

De skalperede også deres fjender!

Jægerstenaldermanden var heller ikke bleg for at tage et sejrstrofæ af de mere makabre med sig fra slagmarken eller slåskampen. På bopladsen Dyrholmen øst for Randers er der fundet kraniestykker fra mennesker med snitmærker. De små ridser efter en flintekniv viser, at bopladsens beboere for 6.000 år siden har skalperet deres fjende efter en voldelig konflikt. Og i triumf taget hovedskalpen med sig som trofæ!

”Det er lidt grænseoverskridende for nutidens mere civiliserede mennesker. Men det udstiller en del af Danmarkshistorien, som vi måske ikke er så stolte af, men som var en del af virkeligheden i jægerstenalder”, siger Benita Clemmensen.

Hans hoved var tæt på at ryge

I en af de indbydende, mørke montre i oldtidsudstillingen ligger halshvirvlen fra en voksen mand på et lille podie. Benita Clemmensen peger på nogle bitte små snitmærker og forklarer, at disse mærker viser, at mandens hoved er forsøgt skåret af med en flintkniv. Livet var barsk i jægerstenalderen på Randersegnen.

Kom på omvisning og hør mere

Hør mere om kannibalismen i jægerstenalderen, når forskningsleder Lutz Klassen tager dig med rundt i udstillingen og fortæller om disse og andre skræmmende og mærkelige ting, du bør vide om dine fjerne forfædre. Omvisningen foregår er tirsdag den 17. oktober kl. 16-17 på Museum Østjylland i Kulturhuset i Randers, og vi lover, at den er både underholdende og informativ og indbyder til refleksion over, hvem vi egentlig er. Billetter koster 50 kr.

Køb/hent billet her

Den nye oldtidsudstilling ”Livet ved Fjorden” på Museum Østjylland er en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Den kan opleves i Kulturhuset i Randers og der er gratis adgang til udstillingen.