Om svenske bjørne og andre overraskelser fra Kainsbakke

Kom til foredrag om de svenske bjørne og andre overraskelser fra Kainsbakke på onsdag den 15. marts, kl. 19 – 21 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.

06. marts 2017

Historien er fuld af overraskelser, og nu kan du høre om nogle af de arkæologiske af slagsen. Museum Østjylland inviterer til en aften med fortællinger om uventede stenalderfund fra Kainsbakke ved Kirial.
Det er arkæolog Lisbeth Wincentz, der fortæller om skafttungepile, svenske bjørne på Djursland, folkevandringer og det svære møde mellem fremmede kulturer i oldtiden.

Foredrag: De svenske bjørne og andre overraskelser fra Kainsbakke, onsdag den 15. marts 2017, kl. 19 – 21 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.

”I dag stiller fagfolk andre spørgsmål til materialet, end vi tidligere gjorde, ” forklarer arkæolog og museumsinspektør ved Museum Østjylland, Lisbeth Wincentz. ”Farvet af aktuelle begivenheder i verden er migration og sameksistens mellem menneskegrupper i stenalderen et emne, der i dag også bliver taget op af arkæologer. Heller ikke i oldtiden gik alle møder mellem fremmede fredeligt for sig. Det viser lokale fund med al tydelighed! ”

Flotte fund og folkevandringer

Nogle af de mest karakteristiske genstande fra stenalderpladserne ved Kirial er de såkaldte skafttungepile af flint. Pilene er særligt kraftige og effektive og har krævet nye skæftningsmetoder for at kunne nedlægge skovens og havets store dyr.
Pilene har sammen med andre redskaber og materialer været igennem nye analyser. Det har vist sig, at der generelt skete store omlægninger af økonomien omkring år 2.800 f. Kr. Ændringer, der måske endda indbefattede folkevandringer! Analyser har afsløret den overraskende kendsgerning, at flere af bjørnene på Kirialpladserne kom fra Sverige. Mon ikke de har haft mennesker med sig? Og hvorfor det?

Gratis for medlemmer

Det koster 50 kroner at høre det tankevækkende foredrag med Lisbeth Wincentz. Dog er der gratis adgang for medlemmer af Museumsklubben og Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn.

Køb dine biletter her

Kan du komme gratis ind, skal du alligevel reservere dine billetter her.
Alternativt kan du hente billetterne i butikken på Museum Østjylland.

For mere information om foredraget kontakt museumsinspektør Lisbeth Wincentz på 3051 4893 eller på lw@museumoj.dk