Oldtiden får en gennemgribende ansigtsløftning

Netop nu gennemgår de gamle oldtidsudstillinger på Museum Østjylland i Kulturhuset en gennemgribende renovering og foryngelse.

06. juni 2017

Oldtiden får en gennemgribende ansigtsløftning

Selvom 1990’erne for nogle af os ikke synes så fjern, så er tiden løbet fra de 20 år gamle oldtidsudstillinger på Museum Østjylland. Derfor gennemgår de gamle oldtidsudstillinger på museet netop nu en gennemgribende renovering og foryngelse. Ud ryger støvede montrer og slidte linoleumsgulve, ind flytter lækker scenografi, digital formidling og inspirerende historiefortælling om vores fælles fortid, oldtiden.

Nyt og gammelt i forening

Der bliver masse af ”nye”, gamle oldtidsfund og historier at opleve i de nye udstillinger. Samtidig bliver der også kære gensyn med genstande, som tidligere har været udstillet.

”Vi ved, at mange af vores gæster var meget glade for de gamle oldtidsudstillinger, som vi pillede ned i februar. Og mange af de fineste og mest interessant fund udstilles fortsat i de nye oldtidsudstillinger – nu kommer de blot til at indgå i nye formidlingsmåder og vil kunne opleves og forstås på nye måder," lover udstillingsarkitekt og en af de to projektledere på Museum Østjylland, Jakob Beck Purup.

Størst og bedst

De nye oldtidsudstillinger, der er døbt ”Livet ved fjorden”, åbner den 7. oktober 2017. Udstillingerne er sammen med det nyindrettede Museum Østjylland i Grenaa, den største historiesatsning i Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad.

”Vi har i projektgruppen været meget bevidste om at knytte de nye udstillinger til lokalområdet, til livet ved fjorden og til landskabet omkring. Deraf titlen,” forklarer Jakob Beck Purup, der i opbygningen af de nye udstillinger har lagt vægt på, at genstande og historiefortælling bliver en del af en omfattende scenografi. En scenografi, der blandt andet omfatter en gennemstrømmende fjord, isbjerge af fiberbeton, en virkelighedstro jernaldermose, en stammebåd, som museets gæster kan i sejle på fjorden og meget mere.

350 kvadratmeter lokalhistorie

Det 350 kvadratmeter store udstillingsområde på Museum Østjylland kommer til at fortælle lokal oldtidshistorie fra istid til vikingetid, en markant, kompleks og interessant tidsperiode på cirka 125.000 år. Hver tidsalder er defineret tydeligt med bratte skift, så udstillingens gæster ikke er i tvivl om, at nu går de ind i en ny tid.

”I virkeligheden sker skiftene mellem tidsaldrene naturligvis glidende og over lang tid. Men de bratte skift har vi lavet for at gøre det tydeligt, at nu sker der noget helt nyt i historien!” fortæller Jakob Beck Purup.

Guld for alle pengene

Et af årtiers mest spændende arkæologiske fund vender med de nye oldtidsudstillinger tilbage til Randers: Kirkemosegård-guldet, der blev fundet nær Spentrup ved Randers. Det enestående 1.500 år gamle smykkesæt blev danmarksberømt i efteråret 2013, hvor en lokal amatørarkæolog fandt den første lille del af en guldfibula fra sættet.
Samme år blev guldskatten kåret som årets vinder på Nationalmuseets Danefæ-liste.
Efter et ophold på Nationalmuseet vender smykkesættet nu tilbage til Randers, hvor det naturligvis kommer til indtage en af hæderspladserne i de nye oldtidsudstillinger!  

For mere information om de nye oldtidsudstillinger kontakt udstillingsarkitekt og projektleder Jakob Beck Purup på tlf. 2942 3951 eller jbp@museumoj.dk eller museumsinspektør og projektleder Helle Lebahn Bentzen på tlf. 4048 6431 eller hlb@museumoj.dk