Oldsager shines op til ny stor udstilling

Med et budget på næsten 11 millioner kroner og alle faggrupper på Museum Østjylland i sving, er arbejdet med nye oldtidsudstillinger et kæmpe projekt på museet.

15. juni 2017

Endnu er udstillingsområdet på 350 m2 en rodet byggeplads, men det syder af aktivitet overalt i huset. Blandt andet i museets bevaringsafdeling i Kulturhuset i Randers, hvor de historiske skatte og oldtidsfund gøres klar til at funkle og præsentere sig i de nye udstillinger. Udstillinger, der forhåbentlig skal stå i mange år.

”Inden man går ind i et så stort projekt som dette, kan man vanskeligt forestille sig, hvor omfattende det er. Både samarbejdet på tværs af alle afdelinger og arbejdet med oldsagerne. Det er tidskrævende arbejde, da vi jo arbejder med delikate sager, der ikke tåler en hurtig, sjusket hånd og en forkert håndtering,” forklarer konservator Carsten Korthauer, der sammen med sine kolleger i Bevaringsafdelingen bruger stort set al deres arbejdstid fra nu og frem til udstillingens åbning i oktober på at gøre genstande klar til udstilling.

Moseligets tøj fascinerer

Konservatorerne på museet arbejder med både konservering og sikring af museumsgenstandene til udstillingen. Samtidig forberedes monteringen af økser, stammebåde og moselig i de nye udstillinger.
Konservator Anne Rostgaard Nielsen arbejder i øjeblikket på jernalderdragten, som mosefundet kaldet Auning-kvinden har haft med ned i mosen. Anne Rostgaard Nielsen syr det 2.000 år gamle klædestykke fast på et stykke indfarvet støttetekstil, som skal bære det skrøbelige uldstof, så det ikke kan trækkes i stykker ved ophængningen.

”Jeg hæfter løse tråde ved de slidte partier fast til støttestoffet, en for en. Det tager tid, lang tid, men er nødvendigt, hvis ikke den unikke dragt skal gå til,” fortæller Anne Rostgaard Nielsen og tilføjer: ”Det er fantastisk og meget fascinerende at arbejde så tæt på et jernaldermenneskes dragt!”

Kopi og original

Konserveringstekniker Nedim Gruhonjic arbejder med bøjet nakke og fuld koncentration med at lime træfiner på et model af et smykkeskrin fra vikingetiden. Senere skal de originale hængsler og låsen på sættes på. Metalbeslag er det eneste, der er bevaret af det originale skrin, da træet er helt forsvundet.
De nye oldtidsudstillinger åbner lørdag den 7. oktober 2017 og er en del af Aarhus 2017 Europæiske Kulturhovedstad.

For mere information kontakt konservator Carsten Korthauer på 2058 0129 eller på ck@museumoj.dk