Museet fejrer stor 100-års fødselsdag – hele dagen

Museum Østjylland byder derfor alle borgere fra nær og fjern til en stor, sjov og svingende fødselsdagsfest lørdag 24. juni kl. 10 – 22. Festlighederne i anledningen af 100-års jubilæet sker på museet på Søndergade 1 i Grenaa.

14. juni 2017

I år har Grenaa haft sit museum i hele 100 år. Og det skal fejres!
Den gamle dame i hjertet af Grenaa har rummet byens lokale historie og fortalt om særlige skatte, gamle genstande, pudsige personligheder og bevægende begivenheder gennem et helt århundrede. Det er da noget af en bedrift!

Fødselsdagsfesten varer hele dagen lørdag den 24. juni, og fødselaren skal naturligvis fejres som et rigtigt fødselsdagsbarn har fortjent!
Kl. 10 er der fælles fødselsdagssang i museumsgården med rundstykker til de første 400 gæster.
Herefter vil museumschef på Museum Østjylland, Jørgen Smidt-Jensen byde velkommen og formand for Kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune, Else Søjmark, og borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen sige pæne ting om det gamle museum.

Leg og gøgl

Fødselsdagen byder på masser af sjov for børn og børnefamilier. Museets mange sommeraktiviteter åbner også denne dag, og derfor kan du hele dagen lege i gården og grave i sandet og se, hvad I finder der, hugge i kalksten, lave små både – eller teste musklerne ved hejseværket!
Ingen fest uden gøgl, og de to garvede gøglere Halvdur og Quartsur laver autentisk middelaldersjov for hele familien både kl. 11 og kl. 13. Måske har de også vild ild med – så pas godt på hår og briller!

Fødselsdag med skeletter og skatte

Børn fra skolealderen kan kl. 14 komme på en lidt spooky rundvisning i museets udstillinger. Her vil middelalderarkæolog Inger Marie Hyldgaard fortæller om museets mange skeletter – så vær beredt på at se både kranier, knogler og andet lidt uhyggeligt fra fortiden!
Mens børnene følger med Inger Marie, kan de voksne blive lidt klogere på Djurslands skatte: Arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen står klar i museets skatkammer og fortæller om de spændende fund fra kl. 14 – 15.

Det er altid tid til en kage

Ingen fødselsdag uden søde og sukrede kager, og museet inviterer denne dag på gratis fødselsdagskager kl. 15. Kagerne er forskellige og typiske fra tiden fra 1917 frem til i dag.
Der er naturligvis en god kop kaffe til.

Børn tegner 100 år

Børn i Grenå og omegn har kunnet aflevere en flot tegning på museet. Tegninger, som de naturligvis har lavet ud fra temaet ”100 år”.
På jubilæumsdagen kl. 16.30 skal de heldige vinderne i tre alderskategorier kåres, og præmierne overrækkes. Kunstnere fra Prof Kunst Norddjurs har assisteret museet og udvalgt tre dygtige og værdige vinderne.

Jubilæumsudstilling med det bedste

Et 100-års jubilæum må naturligvis munde ud i en lille jubilæumsudstilling, hvor billeder og genstande fra et 100-årigt liv fortæller museets historie. Se blandt andet arkæologiske genstande fra Vogels store samling – samlingen, som dannede grundlag for den første udstilling på museet tilbage i 1917.
Og så vil det være muligt at se – eller gense – den allerførste genstand i museets samling. Hvad genstanden er, afsløres først den 24. juni.

Historiske danse

Ferme folkedansere fra Folkedanserforeningen FC Grenaa kigger også forbi på festdagen. Her giver de en opvisning kl. 16 på torvet foran museet.

Gratis blueskoncert – med deller

Fra kl. 17 er det muligt at købe læskende drikkevarer, når Ebeltoft Gårdbryggeri kommer på besøg. Den lette og lækre aftensmad er denne dag gratis, da museet fra kl. 18 byder på lune fiskedeller fra Friskfisken. Nyd de gratis deller inde på museet eller ude i den – forhåbentlig – smukke sommeraften.
Aftenen afsluttes med en brag af en stemningsfuld jubilæumskoncert, når Mønster og Strømfeldt giver den gas med sprøde bluestoner fra kl. 20 – 22.
Kig forbi til sommerens måske bedste aften!

Åben museum for alle

Museet er åbent hele dagen, og derfor er der rig mulighed for at se museets nye udstillinger, som åbnede 28. januar i år. Her kan I opleve Havet, Kalken, Jorden og Købstaden og bliver lidt klogere på den lokale historie.

For mere information kontakt museumsinspektør Tina Bjerregaard på tb@museumoj.dk eller på 4048 6530.