Museer er da for alle uanset handicaps

Er du gangbesværet? Sidder måske endda i kørestol? Er synet ikke for godt? Eller er du hørehæmmet? Uanset hvad, så er der garanti for en god museumsoplevelse fuld af oplevelser og informationer på Museum Østjylland i Grenaa.

14. juli 2017

Museets nye udstillinger er nemlig indrettet med fokus på tilgængelighed, da museet har som overordnet ambition, at museet skal være for alle. Museet har i forbindelse med de tilgængelige udstillinger lavet en tilgængelighedsbrochure, som nu kan udleveres i museets reception.

Brochuren vil give alle et hurtigt overblik over museets mange tiltag, som kørestols- og elevatorlifte, ramper, teleslynge osv., som skaber muligheden for den ultimative museumsoplevelse for alle. ”Selvom man ikke umiddelbart skulle tro det, så rummer den fredede købmandsgård med skæve gulve, smalle døre og forskudte etager en af landets mest handicapvenlige udstillinger, ” fortæller museumsinspektør og en af tilrettelæggerne af de nye udstillinger, Tina Bjerregaard, og tilføjer: ”Og det vil vi selvfølgelig gerne gøre ekstra opmærksom på ved at lave denne brochure, som på enkel og overskuelige vis fortæller om de mange tiltag i de nye udstillinger. Tiltag som forhåbentlig gør det nemt at få sig en på opleveren her på museet – uanset eventuelle handicaps.”

Hør, se og mærk historien

Museum Østjylland i Grenaa har gennem arbejdet med de nye udstillinger ”Fire veje til Norddjurs” haft tilgængelighed som førsteprioritet. Målet har været at lave udstillinger, hvor alle kan få en oplevelse og viden om Norddjurs historie.
Museet har derfor været bevidste om, at udstillingerne skal kunne opleves gennem flere sanser. Rundt omkring i udstillingen er der for eksempel genstande, som giver lyd fra sig, når publikum rører ved dem. Lyden kan enten være lyden af selve tingen, men det kan også være fra fremstillingen, så gæsterne får en fornemmelse af, hvordan tingen har været brugt eller tilvirket.

”Samtidig må gæsterne røre ved alle ting, som ikke er i montre. Det giver nemlig mulighed for, at både svagtseende, blinde og almindelige pilfingre kan opleve Norddjurs historie! ” forklarer Tina Bjerregaard.

Kontraster, lifte og teleslynger

Udstillingens tekster tager ligeledes hensyn til, at ikke alle mennesker ser lige godt – eller er lige gode til at læse. Derfor har museet arbejdet med tydelige kontraster mellem baggrund og tekst. Teksterne er desuden læst igennem af undervisere, som arbejder med ordblinde.
Alle film i udstillingen er tekstet på både dansk og engelsk, og hvor lyd ikke kan tekstes, findes der teleslynge. I museets reception er der naturligvis også installeret teleslynge.
Selv om udstillingerne er indrettet i en gammel købmandsgård, så kan også gangbesværede og kørestolsbrugere også besøge museet og opleve udstillingerne. Der findes elevatorlift mellem etagerne og trappelift mellem niveauer. Der er naturligvis også mulighed for at hvile ben og krop mange steder rundt om i udstillingerne.

Der er gratis adgang til museet.

Læs mere om tilgængeligheden på vores museum i Grenaa her

For mere information kontakt museumschef Jørgen Smidt-Jensen på 8712 2623 eller på 2442 9525.