Hør om Albøge, en arkæologisk guldgrube

Der er masser af spændende nyt om de arkæologiske fund fra Albøge, når Museum Østjylland i Grenaa inviterer til foredrag om seneste nyt fra den lille landsby på Djursland.

13. april 2017

Det er specialestuderende på arkæologistudiet på Aarhus Universitet, Amanda Ellermann Trans, der er gået i dybden med de mange detektorfund fra Albøge, og hvad de kan fortælle om fortidens djurslændinge.

Kom til foredrag om de mange fund fra Albøge på onsdag den 19. april 2017, kl. 19 – 21 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.

Det er anden gang, at Amanda Ellermann Trans fortæller om Albøge og de mange fund der. ”Siden det foredrag jeg holdt i efteråret om fundene fra Albøge, har jeg nået at arbejde en del mere med stedet. Derfor er jeg blevet noget klogere på, hvordan de mange fund kan tolkes,” siger Amanda Ellermann Trans og lover, at der vil være interessant nyt for historieinteresserede.

Lang historie – masser af fund

Landsbyen Albøge ligger på den gamle landevej mellem Aarhus og Grenaa. Albøge bliver nævnt for første gang i kilderne i 1469, men over 400 genstande fundet med metaldetektor vidner om, at Albøge har en meget længere historie. De fleste fund er fra år 600 til 1100, men der er også spor efter endnu ældre bebyggelse i området.
I jorden er hovedsageligt fundet fibler, dvs. smykkenåle fra kvindedragter. De fleste stammer fra lokalområdet. Lidt usædvanligt er det, at der også er fundet flere ting, som stammer fra udlandet.

Hver en sten bliver vendt

Amanda Ellermann Trans har i sit arbejde med Albøge-fundene undersøgt genstandene, og hvordan de var placeret i landskabet. Hun har også kigget nærmere på, hvordan fundet af forskellige genstande i Albøge er set i forhold til fund på andre steder på Djursland, der også er blevet gennemsøgt med detektorer. ”Jeg vil til foredraget også have fokus på teorier om landsbyudvikling sat i forhold til, hvad vi kan forvente os af fundene i Albøge. Det er ret interessant,” forklarer Amanda Ellermann Trans.

Til foredraget har Amanda Ellermann Trans medbragt en del genstande, som alle får mulighed for at kigge nærmere på. ”Og så er der naturligvis mulighed for at spørge mig om alt mulig i relation til fundene fra Albøge,” forsikrer Amanda Ellermann Trans, der forventer, at det bliver en både interessant og hyggelig aften.

Gratis for medlemmer

Det koster 50 kroner at opleve foredraget om de mange spændende fund i Albøge. Dog er der gratis adgang for medlemmer af Museumsklubben og Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn.

Køb billetter til arrangement her

Kan du komme gratis ind, skal du alligevel reservere dine billetter her. Du kan også hente dine billetter i butikken på Museum Østjylland.

For mere information kontakt specialestuderende Amanda Ellermann Trans på tlf. 3064 6039 eller på amanda-et@live.dk