Historien om Danmark – også fra din egn

Hør lokale Danmarkshistorier tirsdage og onsdage i foråret 2017 på Museum Østjylland, i Randers og Grenaa. Første foredrag er tirsdag den 4. april.

27. marts 2017

Mens en ny tv-serie om danmarkshistorien ruller over skærmen på DR, serverer Museum Østjylland i Randers og Grenaa danmarkshistorien med et lokalt twist. I en række fortællinger blænder museet nu op for gode historier fra stenalderen frem til vores tid.

Museum Østjyllands fortællinger fokuserer på samme tidsperioder som DRs programserie ”Historien om Danmark” søndag aftener. De lokale fortællinger kan du opleve de følgende tirsdage og onsdage på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers og på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa. Første foredrag er tirsdag den 4. april.

I Randers foregår foredragene i Kulturhuset, Stemannsgade 2:

• Onsdag 5. april kl 16:00-16:30
    Stenalderen ved arkæolog Lutz Klassen
  • Onsdag 12. april kl 16:00-16:30
    Bronzealder ved arkæolog Benita Clemmensen
  • Onsdag 19. april kl 16:00-16:30,
    Jernalder ved arkæologerne Liv Stidsing og Trine Fristed
  • Onsdag 26. april kl 16:00-16:30
    Vikingetid ved arkæolog Ernst Stidsing
  • Onsdag 3. maj kl 16:00-16:30
    Tidlig middelalder ved arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen
  • Onsdag 10. maj kl 16:00-16:30
    Sen middelalder ved arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen

I Grenaa foregår foredragene på museet i Søndergade 1:

• Tirsdag 4. april kl 15:30-16:00
    Stenalder ved arkæolog Lisbeth Wincentz
  • Tirsdag 11. april kl 15:30-16:00
    Bronzealder ved arkæolog Niels Axel Boas
  • Tirsdag 25. april kl 15:30-16:00
    Jernalder og vikingetid ved arkæolog Lisbeth Wincentz
  • Tirsdag 2. maj kl 15:30-16:00
    Tidlig middelalder ved arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen
  • Tirsdag 9. maj kl 15:30-16:00
    Sen middelalder ved historiker Søren Østergård Madsen

Det er gratis adgang til alle foredragene.

”Vi har grebet stafetten fra DR og fortæller spændende danmarkshistorie – med lokale vinkler. Der er nemlig masser af gods i egnshistorier, og vi mærker gang på gang, at lokale borgere vil have lokale historier. Historier fra deres egen egn, hvor de måske har boet i generationer, eller hvor de er tilflyttere til og gerne vil sætte sig ind i egnens lange, spændende historie,” forklarer leder af Udvikling og Publikum på Museum Østjylland, Karen Dubery.

Historien er din

Allerede i begyndelsen af april løber de første fortællinger på museet af stablen. Som DRs udsendelser fokuserer de lokale fortællingerne på en kronologisk fortælling med begyndelse i stenalderen, derefter følger bronzealder, jernalder, vikingetid osv.
Til efteråret begynder anden sæson af ”Historien om Danmark” på DR med fokus på reformationen og tiden derefter. Museum Østjylland følger til den tid naturligvis op med en ny række fortællinger om din spændende hjemegn.

Lokal Danmarkshistorie fra din egn

De lokale fortællinger præsenteres af en række af museets dygtige medarbejdere, som på en halv times tid giver dig en udvalgt bid af den aktuelle tidsperiode. Da perioderne dækker flere hundrede eller tusinde år, er der i sagens naturlig masser af fakta, som de korte foredrag må springe lidt let hen over.

”Foredragene kan ses som små selvstændige kulturhistoriske fortællinger om din Danmarkshistorie. Eller de kan bruges som appetitvækkere og et afsæt til, at du selv søger videre og dykker ned i din egns historie”, forklarer Karen Dubery.

Det er gratis adgang.