Fortællinger om Konstantinopel, kostbarheder og klenodier

Kom med på omvisning i museets nye særudstilling Fra Stavnsager til Konstantinopel, onsdag den 22. februar 2017, kl. 16 – 17 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

20. marts 2017

Tag på rejse fra Stavnsager til Konstantinopel, når arkæologerne Benita Clemmensen og Ernst Stidsing byder på en vifte af nøje udvalgte historier. Hør historierne om kostbare og eksotiske museumsgenstande og få de gode felthistorier fra arkæologiske udgravninger, der viste sig at være lidt ud over det sædvanlige.

Omvisning: Fra Stavnsager til Konstantinopel, onsdag den 22. februar 2017, kl. 16 – 17 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

Udstillingen, der har været flere år undervejs, er en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Det er en stor satsning for museet, og hele 385 genstande indgår i udstillingen. ”Der er virkelig klenodier imellem, ” siger en begejstret museumsinspektør Benita Clemmensen. ”Udover nogle af de flotteste smykker fra Museum Østjyllands egen samling, har vi lånt hesteudstyr, smykker og våbendele fra en række museer rundt om i Danmark og i Europa.”

Fra bondelandsby til knudepunkt

I omvisningen vil museumsinspektør Ernst Stidsing fortælle historien om de overraskende forbindelser mellem en lille jernalder-landsby ved Stavnsager og metropolen Konstantinopel i det Byzantinske Rige.

”Der har uden tvivl været en vældig aktivitet og liv i gaderne ved Stavnsager tilbage i jernalderen. En lille bondelandsby udviklede sig overraskende nok til et knudepunkt med arbejdende håndværkere og masser af handel mellem mennesker langvejs fra, ” fortæller Ernst Stidsing og fortsætter: ”Tænk sig, selv i Konstantinopel har arkæologerne fundet nordiske runeindskrifter! ”

Den historie bliver selvfølgelig fortalt på omvisningen, når Ernst Stidsing og Benita Clemmensen fortæller ved montren med de skinnende brakteater.

Kirkemosegård-skatten frem i lyset

Efter flere år på Nationalmuseet i danefæ-udstillingen og i magasinet er det denne dag også tid til at vise den fantastiske Kirkemosegård-skat frem. Benita Clemmensen deltog selv i udgravningen af skatten, og hun vil til omvisningen fortælle om sine personlige oplevelser med fundet af de 1.500 år gamle smykker. Hør også om hvad smykkerne afslører om troen og samfundet i jernalderen.

For mere information om omvisningen kontakt overinspektør Ernst Stidsing på 2140 5580 eller på es@museumoj.dk

Billetter til alle

Pris: 50 kr. Gratis adgang for medlemmer af Museumsklubben & Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn.

Køb billet til arrangement her

Det koster 50 kroner at deltage i omvisningen. Gratis adgang for medlemmer af Museumsklubben og Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn. Har du gratis adgang, skal du også indløse en billet her, så museet kan reservere en plads til dig.
Alternativt kan du hente en printet billet i butikken på Museum Østjylland.