Fantastiske fortællinger om oldtiden ved Spentrup

Nu er turen kommet til egnen omkring Spentrup, hvor museumsinspektør Benita Clemmensen fortæller om de fine fund fra fortiden, som er dukket op ad jorden i dette spændende område.

Museumsinspektør Benita Clemmensen glæder sig til at fortælle om blandt andet den 1000 år gamle runesten fra Jennum. Foredraget løbet af stablen onsdag den 22. november i Spentrup Sognegård.

09. november 2017

Efter åbningen af den nye oldtidsudstilling Livet ved Fjorden på Museum Østjylland i Randers har museets arkæologer besluttet, at det er tid til at forlade museets trygge rammer og opsøge spændende historier i lokalområderne.

Foredrag: Oldtiden på egnen omkring Spentrup, onsdag den 22. november 2017 kl. 19 – 21 i Spentrup Sognegård, Stationsvej 45 i Spentrup. Billet 50 kr.

Foredraget tager afsæt i nogle af de historier, som præsenteres i Livet ved Fjorden. Museets nye udstilling rummer mere end 1.400 oldsager, og blandt dem gemmer sig blandt andet en lille, cirka 1.500 år gammel rangle af ler. Ranglen er fundet i nærheden af Birke Allé i det sydøstlige Spentrup.

”Ranglen er bemærkelsesværdig, fordi den ikke er fundet i et barnegrav, men derimod i en grav med en voksen person, ” fortæller Benita Clemmensen.

I foredraget kommer hun med et bud på, hvem den gravlagte var.

Masser af runesten

I foredraget kommer også underholdende historier om nogle af egnens mange runesten f.eks. fra Jennum og Nr. Borup. Arkæologerne kender til ikke mindre end 43 runesten fra Randersegnen.

”Så mange runesten gør området specielt i forhold til resten af Danmark. Stenene vidner om, at egnen havde stor politisk betydning i vikingetiden. Det synes jeg da godt, at vi kan være stolte af, ” siger Benita Clemmensen.

Sten fortæller historie

Det blev almindeligt at skrive med runer i vikingetiden, og en del mennesker har dengang nok kunnet læse dem. Tit skrev de på træstykker, som sjældent er bevaret op til nutiden. Men runer, der blev hugget ind i granittens hårde overflade, er bevaret og fortæller historier om livet og menneskene i vikingetiden. Stenenes indhuggede tekster fortæller om dem, der rejste stenene, og om dem, de blev rejst for. Vikingetidens runesten var mindesten over betydningsfulde og elskede mænd og kvinder. Ved vadesteder og vejkryds og langs veje og sejlbare åer blev de store farverige og tekstfyldte sten stillet op for at blive set.

Billet til fortidens fine fund

Det koster 50 kroner at høre foredraget i Spentrup Sognegård. Der serveres en god kop kaffe. Gratis adgang for medlemmer af Museumsklubben, Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn og Djurslands Museumsforening.

Køb billetter på museumoj.dk under ”Program i 2017”. Reserver også gratis billetter her. Du kan også hente dine billetter i butikken på Museum Østjylland.

For mere information kontakt museumsinspektør Benita Clemmensen på 8712 2634 eller på bc@museumoj.dk