Et travlt arkæologisk år lakker mod enden

I Grenaa byder arkæologerne Lisbeth Wincentz og Thomas Guntzelnick Poulsen indenfor på museet i Købmandsgården til en aften helt i arkæologiens tegn.

De fantastiske plankeveje fra bondestenalderen, som arkæologerne udgravede ved Kastbjerg Å nord for Randers, kommer foredraget naturligvis også omkring. Vejene er Skandinaviens ældste og er med til at fortælle, hvordan stenalderbønderne bevægede sig rundt.

06. december 2017

2017 blev året, hvor Museum Østjylland åbnede hele to nye basisudstillinger – den ene i Randers og den anden i Grenaa. Det satte naturligvis sit præg på museum-året!
Museets arkæologer gør nu status over året, der gik: Hvilke spændende fund dukkede op af den østjyske jord, hvordan gik udstillingsarbejdet og ikke mindst: Hvad har alle detektorførerne mon fundet og bragt ind til museet i årets løb?

Arkæologernes arbejdsår, torsdag den 14. december 2017, kl. 19 - 21 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa. Billet 50 kr.

De to arkæologer glæder sig til at vise det bedste fra året, der gik. Foruden de to nye udstillinger under Kulturhovedstad Aarhus 2017 har arkæologerne haft hænderne dybt begravet i flere spændende udgravninger og flotte detektorfund.

”Vi har historierne om årets bedste arkæologiske fund klar. Aftenens gæster kan blandt andet høre om, da vi udgravede istidsjægernes bopladser ved Paderup Mose og om de jernalderlandsbyer, vi var heldige at finde ved Stribsig Huse og Skørring. Byerne stammer tilbage fra tiden omkring Kristi fødsel og giver os ny viden om netop de områder, ” fortæller Thomas Guntzelnick Poulsen.

Oldgamle veje, daler-skat og skelet fra Esby

Thomas Guntzelnick Poulsen og Lisbeth Wincentz vil i foredraget vise en del billeder af årets mange fund. Her er blandt andet billeder fra udgravningen ved Kastbjerg Å nord for Randers, hvor sidste udgravningsetape af de 5.000 år gamle plankeveje blev afsluttet i 2017.
Kolind kom også arkæologisk på landkortet i året, der gik, da en daler-skat fra 1600-tallet dukkede op af jorden!

”Hele 15 mønter fandt detektorførerne, og den møntskat skal vi naturligvis også se nærmere på denne aften. Skatten er fra begyndelsen af 1600-tallet og formodentlig gravet ned i forbindelse med 30-årskrigen og besættelsen af Jylland, ” fortæller Thomas Guntzelnick Poulsen, der naturligvis også har sidste nyt om det mystiske skelet, der blev fundet af en hundelufter lige efter nytår ved Esby.

Var der kontakt?

Arkæolog Lisbeth Wincentz har i årets løb været en del af forskningsprojektet CONTACT. Projektet skulle undersøge, om der var forbindelser mellem stenalderens mennesker på tværs af Kattegat eller ej.

”Vi er færdige med analyserne, og deltagerne skriver nu hver især på artikler, der skal offentliggøres i 2018. I aftenens foredrag vil vi sløret blive løftet for nogle af de mest spændende resultater og konklusioner, ” lover Lisbeth Wincentz.

Billet til det bedste af det bedste

Det koster 50 kroner at høre om de arkæologiske højdepunkter i 2017.
Gratis adgang for medlemmer af Museumsklubben, Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn og Djurslands Museumsforening.
Køb billetter på museumoj.dk under ”Program i 2017”. Reserver også gratis billetter her.
Du kan også hente dine billetter i butikken på Museum Østjylland.

For mere information kontakt Thomas Guntzelnick Poulsen på 4010 8128 eller på tgp@museumoj.dk