Et kig ind i konservatorernes fascinerende verden

Kom og hør konservatorerne fortæller, torsdag den 30. marts 2017, kl. 14 – 16 på Museum Østjylland i Grenaa.

14. marts 2017

Når et museum skruer nye udstillinger sammen, byder forskellige faggrupper ind med det bedste, de har. En af de vigtigske aktører i tilblivelsen af Museum Østjyllands nye udstillinger ”Fire veje til Norddjurs” er museets konservatorer, som renser, reparerer og konserverer de mange fine gamle genstande, der er en uundværlig del af udstillingen.
Nu inviterer museet og konservatorerne Anne R. Nielsen og Carsten Korthauer på eftermiddagskaffe på museet, hvor de fortæller om deres ”usynlige” arbejde med udstillingerne og viser ting, de har arbejdet med.
- Og så er der selvfølgelig kaffe på kanden og småkager til dagens gæster.

Eftermiddagskaffe: Konservatorerne fortæller, torsdag den 30. marts 2017, kl. 14 – 16 på Museum Østjylland i Grenaa.

Konservatorernes opgaver er mange, og denne dag løfter de sløret for nogle af dem. Den primære opgave er at sætte museumsgenstandene i stand og stabilisere dem, så de kan holde til at blive vist frem for publikum. Samtidig skal konservatorerne også sætte genstandene på deres pladser i udstillingen.

Købstadens mange historier

Udstillingsafsnittet, Købstaden, indeholder mange spændende genstande fra Grenaas nyere historie.

”Byens gamle arrestvindue har for eksempel været under en kærlig – men stærkt syreholdig – behandling for slippe af med det tynde rustorange overfladelag. Nu kan man igen se den flotte blå bemaling, ” fortæller Anne R. Nielsen.

Til eftermiddagskaffe-arrangementet bliver også tid til historien om Købmandsgårdens fuldstændigt ituslidte gamle gyngehest af ægte pels. Den blev under konservatorernes kyndige hænder bragt tilbage til fordums pragt. Hestens sidste ejer, der legede med den som lille, blev ganske rørt ved gensynet på åbningsdagen af den nye udstillinger den 28. januar!

Det farvestrålende vindue fra bagvæggen i købmandsforretningen Lillegade 8 med Skjold Burnes velkendte motiv ”Den med Tyren” måtte også en tur på varmebordet hos konservatorerne. Det aldrende vindue var gået midt over på grund af sin høje alder kombineret med tyngden i ruder og bly.

Skeletter og svævende sværd

Norddjurs er rig på enestående arkæologiske fund, og det kommer selvfølgelig til udtryk i de nye udstillinger. De pragtfulde bronzesværd fra Dystrup skulle i udstillingen svæve op fra jorden, og det skulle de have hjælp til i form af specialtilpassede bæringer, som konservatorerne udtænkte og monterede.

Drabelige økser og sværd vidner om et historisk søslag på Kolindsund. Men selv om våbnene ser solide og robuste ud, så er de i virkeligheden ret skrøbelige. De skal have et meget kontrolleret klima, for at de ikke begynder at ruste op. Men hvordan får man det? Hør konservatorerne Anne R. Nielsen og Carsten Korthauer fortælle om det.

Rundt om i udstillingen møder museets gæster fortidens mennesker: Skeletterne.

”Det har været et puslespil at samle dem og har krævet både lim og et godt samarbejde mellem konservator og en ægte knoglespecialist, såmænd, ” fortæller Carsten Korthauer.

Gratis for medlemmer

Det koster 50 kroner at opleve de nye udstillinger, set gennem konservatorernes briller. Dog er der gratis adgang for medlemmer af Museumsklubben og Museumsforeningen for Ebeltoft og Omegn. Kan du komme gratis ind, skal du alligevel reservere dine billetter her. Alternativt kan du hente billetterne i butikken på Museum Østjylland.

Køb billetter her

For mere information om arrangementet kontakt konservator Anne R. Nielsen på 2057 0619 eller konservator Carsten Korthauer på 2058 0129.