Turen går til unikke Tustrup – med smagsprøver

I anledning af den nationale ”Fortidsmindedag” inviterer Museum Østjylland på tur til jættestuer og stendysser, søndag den 2. oktober 2016, kl. 11 – 12. Mødested: Gl. Fjellerupvej 10b, 8961 Allingåbro.

26. september 2016

Turen går til unikke Tustrup – med smagsprøver

Unikke stengrave, lækkerier fra stenalderen og smuk natur klædt i efterårsløv er ingredienserne i en hyggelig og interessant tur. Den nationale Fortidsmindedag markeres på Djursland blandt andet med en tur til de enestående Tustrup-anlæg på Norddjurs, hvor arkæolog Lutz Klassen fra Museum Østjylland fortæller.
Turen sluttes af med smagsprøver fra stenaldermenneskenes menukort.
Fortidsmindedag: Jættestuer og stendysser, søndag den 2. oktober 2016, kl. 11 – 12. Mødested: Gl. Fjellerupvej 10b, 8961 Allingåbro.

Slots- og Kulturstyrelsen og de lokale museer er gået sammen om at skabe en Fortidsmindedag i Danmark, som afholdes 2. oktober 2016. Formålet er at lokke danskerne ud i by og land for at øge kendskabet og interessen for danmarkshistorien via et besøg på et af vores mange, fantastiske fortidsminder.

Tustrup – en arkæologiske perle

På de djurslandske breddegrader er det arkæolog Lutz Klassen, der viser rundt ved et af sine arkæologiske hjertebørn: Bondestenalderens store stengrave ved Tustrup.
”Der findes synlige rester af flere end 2.000 store stengrave i Danmark, men dem i Tustrup er nu noget ganske særligt! ”, fortæller en begejstret Lutz Klassen.

Gravene blev bygget for over 5.000 år siden af nogle af Danmarks første bønder. Tustrup-gravene blev undersøgt af arkæologer i 1950’erne og igen i 2015, og blandt de tre grave er Østjyllands største jættestue. Graven var tidligere delvist styrtet sammen, men blev restaureret i 1994. Dagens gæster på turen er velkomne til at kigge indenfor.
Husk lommelygte!

Et lille mysterium

Set med arkæologiske brikker er et ydmygt udseende monument på pladsen særligt interessant. Lutz Klassen er nemlig især fascineret af et indhegnet kultsted, som arkæologerne indtil sidste år troede var rester af et kulthus med delvist stenbyggede vægge. Men de nyeste undersøgelser har vist, at der aldrig var tag over.
”Mens der flere hundrede steder i landet findes grave, der ligner dem i Tustrup, så er kultstedet i Tustrup unikt. Jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvorfor det lige netop var i Tustrup, at vores forfædre fandt på denne konstruktion? ” spekulerer Lutz Klassen.

Kom selv med gode bud på det lille mysterium og glæd jer også til at prøve lidt godter fra bondestenalderens menukort.

Lækkerier fra stenalderen

Efter rundvisningen på de fascinerende Tustrup-anlæg er der nemlig mulighed for at smage på stenaldermad. Museets medarbejdere har sat en gryde over bål ved shelterpladsen, og maden består af de råvarer, som mennesker i bondestenalderen også kunne få fat på. Hør også om, hvad de egentlig spiste i stenalderen – og hvad overgang fra jæger- til bondestenalder betød for stenalderfolkets kost.
Museum Østjylland håber, at mange vil benytte sig af de mange oplevelser på Fortidsmindedagen og tage på udflugt med kultur-, natur og kulinariske oplevelser!

Det er gratis adgang.

Andre ture på Fortidsmindedagen

Museum Østjyllandbyder også på to andre ture til spændende lokaliteter på Fortidsmindedagen:

• Fortidsmindedag: Kalø Slotsruin, søndag den 2. oktober 2016, kl. 14 – 16.
    Mødested: P-pladsen ved Kalø Slotskro
  • Fortidsmindedag: Bondestenalderens storstengrave, søndag den 2. oktober 2016, kl. 11 – 13.
    Mødested: På hjørnet af Barkærvej og Ny Lufthavnsvej, 8410 Rønde

For mere information kontakt arkæolog Lutz Klassen på tlf. 2383 9682 eller på lk@museumoj.dk