Oplev konservatorer sikre fortidens skatte

Åbent hus hos konservatorerne, fredag den 19. august 2016, kl. 10 – 13 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

15. august 2016

Der er hverken klamt, koldt eller kedeligt i Kulturhuset kælder. Faktisk går Museum Østjyllands konservatorer og makker med en masse sjove og spændende opgaver, som de meget gerne vil fortælle om. Det er nemlig tid for årets Åbent hus-arrangement på museet, hvor du kan komme helt tæt på det fascinerende konservatorarbejde med pensler, kemikalier og øjet for de helt små detaljer.

Åbent hus hos konservatorerne

Fredag den 19. august 2016, kl. 10 – 13 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

Konservatorerne byder i Randersugen indenfor til et par timer på museet, hvor alle nysgerrige kan kigge konservatorerne over skuldrene og få et indblik i en ellers skjult verden. Og spørge om alt mellem himmel og jord. Der er naturligvis lagt et program for arrangementet – dog med visse nødvendige forbehold.

”Som konservatorer ved vi aldrig helt, hvad arbejdsdagen byder af overraskelser. Bedst som vi tror, at vi har styr på et bronzesmykke, der skal lirkes ud af en jordklump, viser der sig et par glasperler nedenunder den. Perlerne vil smuldre, hvis ikke vi gør noget med det samme. Alt arbejde med de gamle sager sker jo på sagernes præmisser, ikke på vores”, fortæller konservator Carsten Korthauer. Han tør dog godt vove det ene øje og love følgende tre absolut aktuelle programpunkter til Åbent Hus-arrangementet:

• Ældgammelt træ fra Kastbjerg Å
    Museum Østjyllands arkæologer er ved at udgrave et ældgammelt vejforløb, der krydser Kastbjerg Å, og der er dukker spændene træfund op fra mosejorden. Fundene er kun bevaret, fordi de har ligget beskyttet mod luft og lys den vandfyldte undergrund. Hvis de får lov at tørre ud, vil de blive ødelagt. Det kræver konservatorernes indsats: Konservatorerne arbejder nu med at konservere fundene, så de kan bevares.
  • Skeletter og mannequindukker til ny udstilling
    De nye permanente udstillinger i museets afdeling i Grenaa åbner i begyndelsen af 2017, og det er faktisk meget snart i en konservators optik. Hør om konservatorens store arbejde med stenalderøkser og middelaldersværd, møbler og maskiner, skeletter og mannequin-dukker. Konservatorerne sætter alt i stand, så det kan tåle at blive udstillet og bygger også monteringer, der kan præsentere genstandene og deres fortællinger.
  • Et knastørt magasin må der til
    De er i fuld gang med at indrette et ekstremt tørt magasin på Fællesmagasinet for museer i Midt- og Østjylland. Det er der nemlig brug for, fordi der i Museum Østjyllands magasin i Kulturhuset er tusindvis af arkæologiske jerngenstande, som langsomt ruster. Er luftfugtigheden under 10 procent kan det arkæologiske jern ikke ruste, og sådan et knastørt miljø er der netop i det nye, tørre magasin. Til Åbent hus-arrangementet inviteres dagens gæster ind i museets magasin og ser på arbejdet med jerngenstandene. Her kan de også få en snak med konservatorerne om, hvorfor det er så svært at bevare jernet - især det, der kommer fra Randers Midtby.

Uden mad og drikke dur hverken gæster eller konservatorer jo ikke, så der er frisk kaffe på kanden og lækkert hjemmebag på bordet til alle.

Det er gratis adgang.

For mere information kontakt konservator Carsten Korthauer på 8712 2630/2058 0129