Kom tæt på runestenenes hemmeligheder

Runesten fascinerer store og små med deres vidnesbyrd fra vikingetiden - og nu kan du komme lidt tættere på deres hemmeligheder, når Museum Østjylland tager fat på Forskningens Døgn den 27. april.

24. april 2016

Nu er chancen der for at komme tæt på runestenenes hemmeligheder, når lektor på Københavns Universitet, Michael Lerche Nielsen kigger forbi Museum Østjylland. Som leder af runedatabasen ”Danske Runeindskrifter” ved Michael Lerche Nielsen om nogen, hvad han taler om. Ved to foredrag vil han sætte fokus på de mange interessante runesten på Randersegnen.
Besøget sker i forbindelse med videnskabsfestivallen ”Forskningens Døgn”.

Forskningens Døgn: Foredrag om Randersegnens mange runesten, onsdag den 27. april 2016 kl. 14.30 - 16.30 i Langå Sognegård (Ulstrupvej 30) og kl. 19 - 21 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

Sidste år blev arbejdet med at konservere og genrejse Langåstenen 3 afsluttet, og den fandt sin fremtidige plads på Langå Kirkegård. Selvom stenen er kløvet, er det gået den meget bedre end de fem andre runsten, som kendes fra sognet. Foredraget fokuserer på Langå's runesten, og gæster til de to foredrag kan få svar på spørgsmål som:

• Hvorfor finder vi Jyllands tætteste koncentration af runesten i Langå?
  • Hvem var den ”gode thegn” (dvs. den velrespekterede storbonde), der er skrevet om på Langåstenen 3?
  • Og var det virkelig vikingekvinden Thora fra Langå, som ristede den største – men desværre tabte – runesten?

Kender du byen Langhaugr?

Selvom runeteksterne er korte, og de ofte er helt eller delvist ødelagte, er teksterne de eneste sproglige vidnesbyrd fra de lokale vikinger. ”Teksterne beretter om mandig dåd, gavmilde og jordejende storbønder og konger. Der fortælles om handels- og vikingeekspedi­tioner, og der udtrykkes også sorg over de døde”, fortæller Michael Lerche Nielsen. Vikingernes sprog adskiller sig en hel del fra nutidens kronjysk, men der er dog en direkte linje fra, da vikingerne rejste runesten i byen Langhaugr over middelalderens Langøw til nutidens Langå.

Lokal interesse = flere fund

Til de to foredrag kan du se andre fund og spor i landskabet og dermed blive lidt klogere på vikingetiden. Du kan også høre om en hidtil ukendt snekkelokalitet, dvs. en vikingehavn eller et reparationsværft. ”Jeg håber naturligvis, at en større lokal interesse kan skaffe flere fund. Allerhelst vil vi jo gerne genfinde dele af de runesten, der forsvandt i 1800-tallet, som det netop er sket i Flarup på Thy”, fortæller Michael Lerche Nielsen.

Der er gratis adgang til de to foredrag.

Foredragene er arrangeret i samarbejde med Langå Menighedsråd.

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år med cirka 500 events og mere end 65.000 besøgende.

For mere information kontakt Michael Lerche Nielsen på 2141 3653 eller museumsinspektør på Museum Østjylland Benita Clemmensen på 8712 2634.