Kom med ”Bag døren” til de gemte fortællinger

Rundvisning: Bag døren, onsdag den 29. juni 2016, kl. 16 – 17 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

24. juni 2016

Apotekerenken, tiggeren og skraldemanden er menneskene bag nogle af de livshistorier, som Museum Østjylland sætter fokus på i den nyåbnede særudstilling ”Bag døren – gemte fortællinger fra Randers”.
Nu inviterer museet og udstillingens tilrettelægger, overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen, på en tur ”Bag døren” til den personlige fortælling om udstillingen.

Omvisningen er chancen for at komme tæt på de mange forskellige fortællinger, der gemmer sig i udstillingen. Det er også en fin lejlighed til at stille spørgsmål til Hanne Schaumburg Sørensen, der har en omfattende viden om de gemte og glemte fortællinger fra Randers.

Dengang skraldemændene tog mere end skraldet

”Bag døren” rummer historier om alt fra apotekerenkens liv til fortidens lokumstømning. ”Man glemmer hurtigt. De fleste af os har sikkert allerede glemt, at det var så sent som i slutningen af 1960’erne, at de sidste randrusianske skraldemænd stadigvæk tømte lokummerne i byens ældste kvarterer om natten”, fortæller Hanne Schaumburg Sørensen.

To gange om ugen blev indholdet fra lokumsspandene nemlig tømt i en jernkasse, som stod på ladet af en lastbil. Hvis ejeren ville have lokumsspanden skyllet, måtte han/hun selv gøre det.
Godt nok forlangte sundhedsvedtægterne for Randers by, at samtlige ejendomme i byens skulle være forsynet med wc (dvs. træk og slip), men det var dog langt fra tilfældet.
Som toiletpapir brugte randrusianerne aviser eller stift brunt papir!

Der er gratis adgang til omvisningen.

For yderligere information kontakt overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen på 8712 2642 eller på hss@museumoj.dk