Håndværksmuseet sætter alle kræfter ind i Randersugen

Håndværksmuseet for fulde sejl, tirsdag den 16. og torsdag den 18. august 2016, kl. 10 – 16 på Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers.

12. august 2016

I Randersugen har museet hidkaldt de fleste af museets mange frivillige pensionerede håndværkere til det årlige arrangement, ”Håndværksmuseet for fulde sejl”. Her inviteres alle borgere og gæster i den festklædte by til at kigge forbi Håndværksmuseet, der i to dage har ekstraordinært åbent og byder på særlig god feststemning.

Håndværksmuseets daglige leder Inger Marie Hyldgård ser sammen med håndværkerne hvert år frem til de festlige dage i Randersugen, hvor museet summer af liv og glade gæster på alle etager i det store hus.

”De frivillige håndværkere er hele forudsætningen for, at museet overhovedet kan eksistere og byde flere tusinde gæster indenfor hvert år. De to dage i Randersugen, hvor næsten alle værksteder er bemandede, er der en særlig hyggelig stemning i huset. Det trækker en del gæster til. Både lokale og gæster i byen, der benytter Randersugen til at kigge indenfor på museet”, fortæller Inger Marie Hyldgård.

Levende formidling, det dur

De bemandede værksteder med levende formidling er noget af det særlige på Håndværksmuseet. De frivillige håndværkere, som gæsterne møder rundt i værkstederne, er lige så autentiske som de værksteder, de står i.

”Måske er de blevet lidt grå eller tynde i toppen, men de har arbejdet med deres håndværk et helt liv og kender det til bunds. Netop den kvalificerede levende formidling gør Håndværksmuseet til noget helt specielt”, mener Inger Marie Hyldgård.

Mange børn er glade for at besøge Håndværksmuseet og opleve de levende værksteder. I Randersugen kan børnene også være med i en skattejagt, som sender dem rundt på etagerne for at løse opgaver. Alle som gennemfører jagten får en lille belønning.

Randers Reb, Randers Handskefabrik og alle de andre

De udstillede håndværk på muset er alle karakteristiske for en gammel købstad som Randers. Det er især bygge- og anlægsfagene, metalfag og enkelte servicefag. Mange vil kunne findes i andre byer, mens f.eks. Randers Reb og Randers Handskefabrik naturligvis er helt specielle for Randers. Enkelte fag er så godt som uddøde, som karetmageren, bødkeren og stukkatøren. Andre fag har tilpasset sig de moderne tider, som det ses med maleren og mureren. Nogle af fagene har en lang historie, som f.eks. smeden, der kom med jernet til Danmark allerede cirka 500 før Kr. Optikeren derimod er Håndværksmuseets yngste fag, der først kom til Danmark efter anden verdenskrig. Det er muligt at møde dem alle på Håndværksmuseet. I alt er der 70 frivillige tilknyttet museet og de bemander de 24 komplette værksteder, der er fra slutningen af 1800-tallet og til omkring 1950.

Det er gratis adgang.