Gamle håndværkerviser udgives nu i hæfte

Kom ind på Håndværksmuseet torsdag den 29. september kl. 13 og hør en af de små fortællinger om håndværkerviser med sang og musik.

16. september 2016

Syng under arbejdet, så går det som en leg. Det ved enhver håndværker, og nu kan du på Håndværksmuseet høre om arbejdet med at samle et sanghæfte udelukkende med håndværkerviser. Viser, der var lige ved at gå i glemmebogen, men som nu udkommer i et hæfte! Det sker til arrangementet ”Små fortællinger”, hvor der også er smagsprøver på de charmerende viser med sang og harmonikamusik.
Små fortællinger: Håndværkerviser med sang og musik, torsdag 29. september 2016, kl. 13.00 – 13.20 på Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers.

Det er frivillig og tidligere tømrer Erik Jensen, der står bag indsamlingen af de mange håndværkerviser, som han vil fortælle om til det lille foredrag. Et initiativ, som Museum Østjylland og daglig leder på Håndværksmuseet, Inger Marie Hyldgård er meget begejstret for.
”Det er en flot stykke arbejde, Erik har lavet med hæftet. Og et vigtigt stykke arbejde, fordi håndværksfag forsvinder. Og når de gamle håndværkere også forsvinder, så dør sangtraditionerne og viserne ud med dem. Og det er en skam, ” mener Inger Marie Hyldgård.

Viserne stammer fra en lang række håndværksfag, som er udstillet på Håndværksmuseet. Hæftet indeholder kendte og mindre kendte viser.

Hvert fag, sin vise

Når håndværkere tidligere mødtes til lavssamlinger, svendegilde, jubilæer og lignende, havde de fleste fag deres egen vise. Teksten var tit en blanding af en festlig skålsang og af fagord og vendinger fra de respektive fag.

”Viserne er udtryk for en kultur, der på en gang både er velkendt og anvendt helt til i dag, men som alligevel ikke er anerkendt som rigtig kulturarv”, fortæller Inger Marie Hyldgård og glæder sig over, at det bliver der rådet bod på nu.

Der må synges

Til den lille fortælling på Håndværksmuseet vil Erik Jensen fortælle om sit arbejde med at finde, samle og udgive håndværkerviserne, så de er sikret for eftertiden. Med sig har han i dagens anledning sin harmonika, som han vil spille de gamle viser på.
Alle gæster inviteres til at synge med.
Hæftet ”Håndværkerviser” kan købes på Håndværksmuseet.

Det er gratis adgang til den lille fortælling.

For mere information kontakt museumsinspektør Inger Marie Hyldgård på 4012 0754 eller på imh@museumoj.dk