Fra bal til barnedåb – oplev en unik samling af dåbsdragter

”Fra bal til barnedåb” – foredrag om en unik dragtsamling, tirsdag den 23. februar 2016, kl. 16 – 17 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

22. februar 2016

Museets unikke samling af dåbsdragter

Det er en sand skattekiste af smukke og sarte sager, som Museum Østjylland nu åbner. I museets righoldige samlinger findes nemlig de smukkest dåbsdragter, syet med stor dygtighed og kærlighed af kvinder til mange generation af spædbørn.  Se nærmere på de fine tekstiler og hør om dåbsdragten, et kulturhistorisk bånd mellem slægtsled, når vi holder foredrag om dragtsamlingen tirsdag den 23. februar 2016, kl. 16 – 17 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

Foredraget er tilrettelagt af konservator Anne Rostgaard Nielsen og overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen, der vil fortælle om dåbstraditioner, modeluner og arbejdet med dragterne. ”Museets gæster kan glæde sig til at se dåbsdragter omsyede fra både de fineste silkebrokadekjoler fra 1700-tallet og fra de mest delikate bomuldskjoler fra 1800-tallet. Dåbsdragterne fortæller derfor om dåbstraditioner både i byen og på landet. Samtidig fortæller de om de ekstravagante balkjoler, som moden dikterede til de øverste sociale lag i samfundet”, fortæller Hanne Schaumburg Sørensen.

Sarte sager

Dåbsdragterne i museets samling har levet et langt ”liv”, og det har tæret på dem. Ikke alene har dragterne været brugt af generationer, først som kjoler, siden som dåbstøj, men de har tit også været pakket væk i trange skuffer og fugtige kister. Som de gamle museumsgenstande de er, er de måske også blevet udstillet i mange år ved for stærkt lys. Så, det er sarte sager med en lang og fascinerende historie, der nu er fundet frem fra museets gemmer klar til at blive beundret den 23. februar.

Gode råd gives

Skulle du selv være den heldige ejer af en eller flere gamle dåbsdragter, der måske er gået i arv gennem generationer, har Anne Rostgaard Nielsen og Hanne Schaumburg Sørensen denne dag gode råd til, hvordan du opbevarer dragter på den mest skånsomme måde.

For yderligere information kontakt overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen på telefon 8712 2642 /2113 1793. Der er gratis adgang.