Fotoudstilling stiller skarpt på ungdom i 1970’erne

Ny særudstilling: ”Ung i Randers 1978-79 set af Finn Larsen og Lars Johansson”, den 5. marts – 29. maj 2016 på Museum Østjylland i Kulturhuset Randers.

05. marts 2016

Knallert-ræs, trættende kærester og det fede liv i ungdomsklubben. Den nye særudstilling på Museum Østjylland i Randers er en sand perle af en fotodokumentarisk oplevelse. Udstillingen viser en lang række fotos af ungdomsliv i Randers anno 1978-79, fanget af de to fotografer Finn Larsen og Lars Johansson.

Fotoudstillingen ”Ung i Randers 1978-79” giver museumsgæsten et sjældent blik ind i en ungdomsverden, der for os andre er lukket land, efter vi har passeret de 20 år. Tag for eksempel med i ungdomsklubben, på grillbaren og ned på ”gøglet” på haven, hvor de unge hang ud i 1978-79. Dyk ned i en tid og et ungdomsliv, der på mange punkter er meget anderledes, end ungdomsliv er i dag, og samtidig på mange andre punkter er præcis, som ungdomsliv er i dag.

Det største projekt

Egentlig er denne udstilling en gen-udstilling af tre udstillinger og en film om unge i Randers, som de to fotografer skabte på det daværende Kulturhistorisk Museum i 1978-79. Udstillingen består af flere billedserier: Når asfalten gynger, Landstrygerne, Det handler om os og Ungdomsbilleder - tilsammen det største samtids-dokumentarfotografiske projekt, der er gennemført i museumssammenhæng i Danmark.
Projektet blev i sin tid en stor publikumssucces – især blandt unge – og de tre udstillinger indbragte i 1979 museet en hædrende omtale fra den europæiske museumsorganisation.

Tidens aflejringer

Fotografierne vises nu for første gang i 38 år. En del fotos har aldrig tidligere været udstillet. ”Udstillingen ”Ung i Randers 1978-79” er ikke bare en gentagelse – den ser på det oprindelige materiale gennem de lag, som tiden har aflejret”, fortæller Finn Larsen. Udstillingen indeholder blandt andet også en dokumentation af de to fotografers arbejde efter det randrusianske projekt. De arbejder i dag som henholdsvis fotograf/billedkunstner og filminstruktør/forfatter, men begge har hele vejen igennem holdt fast ved det dokumentariske.

De to herrer fotografer

I 1971 startede Lars Johansson som militærnægter på daværende Kulturhistorisk Museum Randers. Samtidig startede Finn Larsen som frivillig på museet efter skoletid.
Med baggrund i meget forskelligt museumsarbejde gled de ind i fotografarbejdet på museet, og begge blev uddannet fotografer, mens de var tilknyttet museet.
Efterfølgende har Finn Larsen arbejdet som billedkunstner og fotograf. Han arbejder med dokumentar- og landskabsfotografiske projekter og interesserer sig især for sammenhængen mellem fotografi, kommunikation og virkelighed.
Lars Johansson har fortrinsvis arbejdet som filminstruktør og manuskriptforfatter og har instrueret en lang række kort- og dokumentarfilm og modtaget priser i ind- og udland. I 2006 debuterede Lars Johansson som romanforfatter.

Der er gratis adgang til udstillingen ”Ung i Randers 1978-79” på Museum Østjylland.
For mere information kontakt museumsinspektør Karen Dubery på telefon 8712 2644 / 5150 9611.

Udstilles på Nivaagaard og Øksnehallen

En del af fotoudstillingen indgår i udstillingen Venskaber på Nivaagaards Malerisamling i Nordsjælland (14. februar til 22. maj 2016).
Hele udstillingen kan ses på Øksnehallen i København (17. juni til 2. august 2016).