Fortidens kvinder var troende, arbejdsomme – og frække

Kom til omvisningen ”Fortidens troende, arbejdsomme og frække kvinder”, onsdag den 18. maj kl. 16 – 17.30 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

18. maj 2016

Hvordan levede og overlevede kvinder i oldtiden? Og hvordan var det at være kvinde med ambitioner før og efter år 1900? Der er kvinder her, der og alle vegne, når Museum Østjylland sætter fokus på kvinders liv og skæbner fra oldtid til moderne tid med en underholdende omvisning i museets faste udstillinger.
Omvisning: ”Fortidens troende, arbejdsomme og frække kvinder”, onsdag den 18. maj kl. 16 – 17.30 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.

Her kan du høre historiker Hanne Schaumburg Sørensen og arkæolog Benita Clemmensen fortælle om kvinders skiftende livsvilkår gennem årtusinder. Glæd dig blandt andet til at høre beretninger om kvinden som moselig, gudinde, elskerinde, hustru, mor, heks, myndig, umyndig, skyggetante, uuddannet og veluddannet! Kvindens roller i hjemmet og i samfundet har været mange og yderst forskellige gennem de sidste 6.000 år. 

Alle tiders kvinder

I omvisningen har Benita Clemmensen bl.a. fokus på den 3000 år gamle bæltedåse – bronzealderens dametaske – fundet i engene ved Dronningborg. Bæltedåsen var et offer til guderne. Bronzealderens mennesker troede nemlig på, at de i moser og søer kunne komme i kontakt med guderne, når de havde brug for hjælp til at klare hverdagen. ”Når jeg ser på sådan en bæltedåse, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvad kvinden har tænkt på og oplevet, da hun tog afsked med sin flotte bæltedåse. Hvad var det, hun havde brug for gudernes hjælp til? Det må have været noget vigtigt for hende, når hun ville ofre noget så dyrebart”, funderer Benita Clemmensen, der til omvisningen blandt andet også vil fortælle om moseliget ”Auningkvinden”, der blev fundet i 1886.
Benita Clemmensen har i dagens anledning tilmed været i museets magasin for at finde en lille kvindefigur. Figuren forestiller sandsynligvis Freja, frugtbarhedsgudinden i den nordiske mytologi, her gengivet med flirtende attituder og fræk kyssemund!

Hårdarbejdende kvinder, adelskvinder og hekse på bål

16- og 1700-tallets kvinder levede tit tilbagetrukket i hjemmet, hvor de havde et stort ansvar med at væve, sy og strikke familiens tøj, lave mad, samle forråd og opdrage en tit ret stor børneflok. Hanne Schaumburg Sørensen vil fortælle historien om disse, hårdtarbejdende kvinder men også de fascinerende beretninger om adelige kvinder som Kristence Rotfeld og Sophie Reedtz, der ikke alene tilhørte landets mest magtfulde adelsslægter, men som også mellem utallige børnefødsler fandt tid til at lave nogle af museets allerfineste klenodier, blandt andet et ekstravagant bordtæppe.
Hør også historien om de mange kvinder – også på Randers egnen - der i 1600-tallet måtte lade livet, anklaget og brændt på bålet for hekseri.

Der er gratis adgang.

For mere information kontakt overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen på 8712 2642 eller museumsinspektør Benita Clemmensen på 8712 2634.