Farvergården – nu også på engelsk

Omvisning: Conducted tour: Colourful Cloth, torsdag den 25. august 2016, kl. 14 – 15 i Museum Østjylland – Farvergården, Adelgade 15 i Ebeltoft.

15. august 2016

Nej, Farvergården i Ebeltoft skal ikke omdøbes til ”The Colour Farm” eller noget i den dur. Derimod er det Museum Østjylland, som nu også tilbyder en omvisning på engelsk i den gamle Farvergård. Den engelske omvisning er et nyt tiltag, der primært er rettet mod byens mange engelsktalende turister, men alle interesserede er velkomne til at deltage og høre om Farvergårdens farverige beboere og eksotiske farvestoffer.

Det er museumsinspektør Lea Glerup Møller, som denne dag står for de engelske gloser. Et tiltag, der vil supplere den skriftlige formidling på engelsk og tysk, som i forvejen er tilgængelig i Farvergården.

”Jeg er ikke i tvivl om, at mundtlig formidling gør historierne om Farvergården mere levende og nærværende. På en omvisning kan gæsterne også stille spørgsmål og få uddybet emner, som de synes, er særlig spændende”, siger Lea Glerup Møller.

English is my best

Behovet for at vise Farvergårdens gæster rundt på engelsk er en naturlig konsekvens af, at mange af byens gæster kommer fra fjerne destinationer. Flere fremmede sprog lyder i gader og stræder - og i den gamle farvergård. En omvisning på engelsk var det oplagte valg.

”Engelsk er det tætteste, vi kommer på et verdenssprog, som de fleste kan forstå; tyskere, svenskere, nordmænd, hollændere. Selvom vi bilder os ind, at vi let kan forstå vores nordiske brødre, kniber det i virkeligheden også tit. Så jeg bliver ikke overrasket, hvis også nordmænd og svenskere kigger forbi Farvergården til vores ”conducted tour of the old dyeworks,” smiler Lea Glerup Møller.

Fra farveri til unikt museum

På den engelsksprogede omvisning får Farvergårdens gæster historien om farveriet, som gennem flere hundrede år var været rammen om et væld af begivenheder – fra driftig virksomhed til dundrende fallitter. Da den sidste farver på stedet, Johan Petersen, i 1920’erne blev udkonkurreret af klædefabrikker og hjemmefarver, fik han i stedet den ide at vise turister rundt for en lille entrepris. Farvergården blev dermed et privat museum og er i dag noget så unik som det eneste bevarede købstadsfarveri i Nordeuropa.

Det er gratis adgang.

For mere information kontakt museumsinspektør Lea Glerup Møller på telefon 8712 2605 / lgm@museumoj.dk