På torsdag kan du høre om fine fund fra Albøge over en kop kaffe

Eftermiddagskaffe på museet: Fund fra Albøge, torsdag den 29. september 2016, kl. 14 – 16, Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.

Kom tæt på nogle af de mange fine genstande, som er fundet på området ved Albøge, når der er eftermiddagskaffe med gode fortællinger på Museum Østjylland. Her ses en såkaldt dyreslyngsfibula (urnesfibula). Den stammer fra slutningen af vikingetiden for cirka 1000 år siden.

19. september 2016

Op ad jorden omkring Albøge er der gennem tiden dukket en masse fine fund op. Nu har du mulighed for at se nogle af herlighederne og høre de spændende historier bag fundene. Museum Østjylland byder på endnu en omgang eftermiddagskaffe med fortællinger på museet – denne gang med fokus på fortidens mennesker og deres spor ved Albøge.

Det er arkæologistuderende ved Århus Universitet, Amanda Ellermann Trans, der i forbindelse med sin studiepraktik har kigget nærmere på de mange fund fra Albøge, og hvad de kan fortælle nutidens mennesker. Mange af de fund, som Amanda Ellermann Trans undersøger i sit projekt, er detektorfund, gjort af flittige detektorbrugere, som har eftersøgning af fortidens spor som deres store hobby og passion. Mange har bidraget til, at vi hele tiden bliver klogere på vores fælles historie.

”Her er fund fra både jernalder, vikingetid og middelalder. Og det er meget fine ting, der er fundet! Spænder fra seletøj, smykker, dragtspænder og meget andet. Samlet set er det mange års mindre undersøgelser, der nu kan stykkes sammen og fortælle én stor historie”, fortæller Amanda Ellermann Trans.

Kan du se stolpehullerne?

Den viden, vi har om fortidens Albøge, kommer fra både de mange detektorfund og tidligere udgravninger. Samtidig har luftfotos gjort det muligt at se spor efter en jernalderlandsby på bakken ved den nuværende landsby. Hvis man ser godt efter, kan man se stolpehullerne efter datidens huse. Amanda Ellermann Trans vil til fortællingen på museet vise billederne og fortælle om, hvor huse, hegn og anden bebyggelse har været placeret.

Sikke en udsigt

Fra landsbyen Albøge er der en fantastisk udsigt over det nu drænede Kolindsund. Men fortidens udsigt var nu heller ikke at kimse af. ”Udsigten har helt sikkert også været smuk i jernalderen, hvor landsbyen faktisk lå lidt højere i landskabet – og med vandudsigt over sundet! ” fortæller Amanda Ellermann Trans.

Vil du også blive klogere på detektorfund og andre spor, der er fundet omkring Albøge, så kig forbi museet til en god kop kaffe og en mindst lige så god fortælling om fortidens fascinerende spor.

Det er gratis adgang.

For mere information kontakt kaffemutter Tina Bjerregaard på mail: tb@museumoj.dk.