Djurslands kyster i 12.000 år – og i munden!

Fjordens og kystens dag ved Fjellerup, søndag den 22. maj 2016, kl. 11 – 15 ved Blå Flag Station, Fjellerup.

22. maj 2016

Ku’ de li’ østers i stenalderen? Spiste stenaldermanden rå fisk? Og kan man egentlig riste en tangloppe? Disse og andre maritime spørgsmål kan alle vand- og strandinteresserede få svar på, når det nu igen er tid for Fjordens og kystens dag i Norddjurs og Randers kommuner. Museum Østjylland og Kyst- og Fjordcenteret i Voer inviterer alle på en kystnær oplevelse ved Fjellerup.

På dette års Fjordens og kystens dag er fokus på stenalderens fiskeliv og fiskeretter.

”Djursland i stenalderen var mere et øhav end den halvø, det er nu. Derfor var havet – og hvad stenaldermenneskene kunne fange i det – en vigtig del af deres liv og overlevelse”, fortæller museumsinspektør og maritim ekspert, Søren Østergård Madsen, der også vil afsløre, hvad arkæologiske fund kan fortælle om stenaldermenneskenes kost.

Fisk, klap og smag

Mange børnefamilier tager hvert år turen rundt til de mange aktiviteter på Fjordens og kystens dag. Igen i år er der oplevelser og viden for hele familien ved Fjellerup, hvor der lander en sending fisk, som den lokale bundgarnsfisker har fanget ved Fjellerup samme dag. Der bliver rig lejlighed til både at klappe en rødspætte, høre om den og senere – når den er stegt! – at sætte tænderne i den.

Børn på jagt i vandet

Børnene kan også gå på jagt i de myriader af liv, der findes på det lave vand langs kysten. Fangede småfisk sættes i et til lejligheden opstillet akvarium, hvor børnene kan granske dem på nærmeste hold. Alle børn får også mulighed for at riste rejer og tanglopper over bål til et havfriskt måltid. Der er naturligvis smagsprøver til alle!

Mysteriet om de lukkede østers

Museum Østjylland optager denne dag en lille film til museets kommende, faste udstilling i Grenaa. Filmen skal vise, hvordan en sulten stenalderkok med et simpelt trick kunne åbne en østersskal. Østers udgjorde nemlig en stor del af stenaldermenneskenes kost for 12.000 år siden. Har du selv prøvet at kæmpe dig vej ind mellem en østers’ hårde skaller, ved du, at det ud over øvelse og håndelag, også kræver en skarp metalkniv. Sådan en havde stenaldermenneskene imidlertid ikke, og deres flintredskaber var enten for tykke til at komme ind mellem skallerne eller for skrøbelige. Hvordan har de gode stenalderfolk så fået fat i de lækre østers? Museum Østjyllands snu arkæologer har afluret dem teknikken! Få det geniale trick, - men kun hvis du kigger forbi til Fjordens og kystens dag ved Fjellerup den 22. maj.

Der er gratis adgang.
For mere information kontakt museumsinspektør Søren Østergård Madsen på søm@museumoj.dk eller på 8712 2617.

Arrangementet er lavet i samarbejde med Fjord- og Kystcenteret i Voer.