Danske fortidsminder fejres

Slots- og Kulturstyrelsen og de lokale museer er gået sammen om at skabe en Fortidsmindedag i Danmark, som afholdes 2. oktober 2016. Formålet er at lokke danskerne ud i by og land for at øge kendskabet og interessen for danmarkshistorien via et besøg på et af vores mange, fantastiske fortidsminder

Kom til Fortidsmindedag med arkæologerne fra Museum Østjylland

31. august 2016

På Fortidsmindedagen 2. oktober 2016 inviterer de kulturhistoriske museer på tur til en lang række fortidsminder over hele landet. Kulturminister Bertel Haarder siger: ”At de kulturhistoriske museer nu går sammen om en Fortidsmindedag, hvor man besøger fortidsminder og dykker ned i den danske kulturarv, er alle tiders idé. I en moderne og omskiftelig verden er det vigtigt at kende sinde rødder, og jeg synes dagen er en god lejlighed for mange danskere til opdage nye sider af vores kulturlandskab – om det så er Mosbjergs gravhøje i det nordlige Vendsyssel til stendysserne på Sydfalster.”

Museum Østjylland deltager selvfølgelig også i Fortidsmindedagen med tre forskellige arrangementer på Kalø, Tustrup og Syddjurs. Du kan se mere om vores arrangementer i det nye efterårsprogram.

Se museets nye efterårsprogram

33 af landets museer deltager i Fortidsmindedagen med 68 arrangementer, hvor man kan fordybe sig i historien, uanset om man er til stendysser, slotsruiner eller skyttegrave. De guidede vandre- og cykelture går således til et væld af forskellige fortidsminder.

Formålet med dagen er, at øge danskernes viden om de mange spændende og seværdige fortidsminder i land, by og skov via foredrag, omvisninger og masser af gode fortællinger fra de mange historiske steder.

Danske fortidsminder er i god stand

Fortidsmindedagen afholdes i forlængelse af, at Slots- og Kulturstyrelsen i løbet af 2017 vil have tilset og gennemgået tilstanden af samtlige fortidsminder i Danmark. Det er første gang nogensinde, at vi får et samlet overblik over de mere end 32.000 danske fortidsminders tilstand inden for en 10-årig periode. Den foreløbige konklusion er, at de danske fortidsminder generelt er i rigtig god stand, og at ejerne er gode til at passe på dem.

På Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside kan du få et overblik over arrangementerne på Fortidsmindedagen

Chefkonsulent Morten Stenak, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 74 51 21.
Pressemedarbejder Jakob Dahl Klausen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 41 39 38 11