Arkæologer arbejder på gravens rand

Mange borgere syd for Glesborg på Norddjursland har undret sig over, hvem det er, der graver på kanten af den store grusgrav ved landsbyen Laen. Svaret er, at grusgraven skal udvides, og inden det sker, undersøger Museum Østjylland grunden.

25. april 2016

Andre borgere har regnet ud, at det drejer sig om en arkæologisk udgravning men gætter på, hvad arkæologerne mon finder af levn fra fortiden.
Arkæolog Bo Madsen fra Museum Østjylland løfter lidt af sløret for, hvad udgravningerne på kanten af den store grusgrav har vist: ”Vi har fundet bopladsspor fra oldtiden. Selvom jorderne ved grusgraven har været pløjet i generationer, er der er fundet flere sænkninger med værkstedsrester af flint. Her har oldtidsmenneskene fremstillet dagligdagens skærende værktøj, men også tilhugget store flintøkser af den gode norddjurske flint”, fortæller Bo Madsen.

Det er et mere end 5.000 år gammelt bopladsområde fra bondestenalderen, som arkæologerne nu finkæmmer. ”Det var en tid, hvor menneskene på Djursland byggede store dysser og jættestuer, mægtige gravmonumenter med en imponerende stenarkitektur. De kendte fortidsminder ved Tustrup er fra den tid”, fortæller Bo Madsen.

Arkæologerne ved endnu meget lidt om dysse-byggernes huse og boliger. En af udfordringerne bliver nu at finde stolpespor efter bygninger.

For yderligere information kontakt museumsinspektør Thomas Guntzelnick Poulsen på 4010 8128.