20 herlige år med handsker, hammer og hår

20-års jubilæum på Håndværksmuseet, lørdag den 2. april 2016, kl. 10 – 16, på Museum Østjylland – Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers.

02. april 2016

Kom til jubilæumsdag på Håndværksmuseet

Utroligt, men sandt: Det er i disse dage 20 år siden, at Håndværksmuseet i Randers åbnede! Mange tusinde gæster har i årenes løb besøgt museet med de originale værksteder og utrættelige håndværkere, som tømrere, handskemagere og frisører. Jubilæet skal naturligvis fejres, og det bliver det med en hel dags spændende aktiviteter, hygge og foredrag i det gamle pakhus, der i 1996 åbnede under navnet ”Håndværksmuseet Kejsergården”.

Det er en stor dag på Håndværksmuseet, som både museumsinspektør og daglig leder, Inger Marie Hyldgård og de cirka 70 pensionerede og frivillige håndværkere glæder sig til. Dagen igennem vil der være række aktiviteter i huset, og alle - nye som gamle - gæster i huset er mere end velkomne til at kigge forbi.

Ekstraordinært åbent – og nu med rundstykker

Museet er ekstraordinært åbent fra kl. 10 – 16, og jubilæumsdagen sparkes i gang, som det sig hør og bør med lidt til ganen. Håndværksmuseets personale byder dagens første 100 gæster på gratis kaffe og rundstykker fra kl. 10, og der bliver forhåbentlig trængsel ved bordene!

Klip, dekoration og gamle håndværkerfilm

Næsten alle 25 værksteder er på jubilæumsdagen bemandede, og en del værksteder har særlige jubilæums-aktiviteter. Trænger du for eksempel til at få fuld- eller overskægget trimmet, så kan du denne dag kigge forbi frisøren, så ordner han den lille sag.
Erik Klavsen, der er en af fagets allerbedste dekorationsmalere, viser prøver på sin kunnen på jubilæumsdagen. Han fortæller også om de mange spændende og prestigefulde opgaver, han haft og stadig har i både ind- og udland. I dagens anledning har Erik Klavsen fremtryllet et flot ”marmorgulv” i værkstedet.
På jubilæumsprogrammet er også film fra det gamle Randers, blandt andet Randers Rebslageri og andre kendte gamle håndværk.

De grå synger håndværkerviser

Og så er der snigpremiere på den kommende bogudgivelse med indsamlede håndværkerviser fra en lang række fag! Harmonikaspiller Erik Jensen har indsamlet viserne, og han og husets eget kor vil kl. 13:30 give festlige smagsprøver på sangene. Nogle sange er sikkert velkendte for det brede publikum, mens andre aldrig tidligere har været udgivet. Fælles for sangene er, at de alle er af ældre dato, og at både tekst og noder er bevarede.

Der var engang et museum

Håndværksmuseets gamle bygning har tidligere været pakhus til De Danske Spritfabrikker. Arkivar Mathilde Storvang fortæller i et lille foredrag om Spritfabrikkens historie. Senere på dagen vil museumschef på Museum Østjylland, Jørgen Smidt-Jensen og museumsinspektør og daglig leder på Håndværksmuseet, Inger Marie Hyldgård fortælle om, hvordan Håndværksmuseet blev skabt, og hvordan de mange frivillige kom til.

”De frivillige er Håndværksmuseets kerne og sjæl. Flere af de nuværende håndværkere på Håndværksmuseet har været frivillige her, siden vi åbnede den 30. marts 1996! Det er da lidt af en bedrift! Og det viser bare, at Håndværksmuseet forlader man ikke gerne, når man først er blevet en del af det unikke arbejdsfællesskab her i huset”, siger Inger Marie Hyldgård, der i øvrigt selv har taget en lang vagt på museet. Siden sommeren 1998, såmænd!

Program for Håndværksmuseets 20 års jubilæum

Kl. 10.00: Museet åbner. Der er gratis rundstykker og kaffe til de første 100 gæster.
Kl. 11.00 – 11.15: Spritfabrikkens historie v. arkivar Mathilde Storvang
Kl. 11.30 – 12.30: Film fra de gamle håndværk i Randers
Kl. 13.00 – 13.15: Et Håndværksmuseum blev skabt v. museumschef Jørgen Smidt-Jensen og museumsinspektør Inger Marie Hyldgård.
Kl. 13.30 – 14.00: Gamle håndværkersange og harmonikaspil
Kl. 14.30 – 15.30: Film fra de gamle håndværk i Randers
Kl. 16.00: Museet lukker

Der er gratis adgang hele dagen.

For mere information kontakt museumsinspektør Inger Marie Hyldgård på 8712 2641 / 4012 0754.