Små børn tager på ballonrejse tilbage til oldtiden

Små opdagelsesrejsende har netop fået en unik mulighed for at rejse i tiden. Den magiske Tidsballon er en nyskabende, digital billedfortælling om et spøjst lille selskab, der rejser i tiden i en luftballon. Den digitale billedfortælling er den første af sin art, og den repræsenterer et hidtil uset og omfattende digitalt tilbud til formidling af oldtiden for de 4-8 årige.

12. august 2015

Fortællingen kan nu opleves både som interaktiv app, på hjemmeside og i stort format på Museum Østjylland i Randers.

Den magiske Tidsballon er blevet til med støtte fra Kulturstyrelsen og udsprunget af en idé forstret af arkæolog Julie Lolk fra Museum Østjylland.
Idéen er siden vokset til et tæt samarbejde mellem illustrator og forfatter Bodil Nygaard, Museum Østjylland og en gruppe mindre børn fra Hadsundvejens Skole i Randers. Børnene har gennem fortælling, dialog og en række lege og aktiviteter leveret ideer til den spændende fortælling om hr. og fru Sørensen, aben Charlie og tre børn, der rejser i tiden.

•    Den magiske Tidsballon findes som interaktiv app i App Store (søg på ”Tidsballon”).
•    Den kan også ses som små film på www.tidsballon.dk. Her kan pædagoger også hente aktivitetsark beregnet til arbejdet med børnene og læses om koblingen til de pædagogiske læreplaner.
•    Endelig kan Den magiske Tidsballon opleves på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers i stort panoramaformat.

De mindste får egen indgang til oldtiden
Den magiske Tidsballon er skabt for at give børn i alderen 4-8 år deres helt egen indgang til oldtiden.
”Det kan nemlig være svært at forestille sig oldtidens mennesker, når man bare går rundt og ser på oldsagerne i museets montrer - og det gælder både for børn og voksne”, siger projektleder Julie Lolk og fortsætter:
”Vi håber derfor, at Den magiske Tidsballon vil sætte gang i børnenes indlevelse og skabe en begyndende forståelse for, at der til forskellige tider har været forskellige levevilkår. Det er vores forhåbning, at landets daginstitutioner og SFO’er vil tage billedfortællingen til sig, og at lokale institutioner vil besøge på Museum Østjylland i Randers, hvor Den magiske Tidsballon kan opleves i stort panoramaformat i den digitale installation, Tidshjulet”.

Børnene er medskabere
Men Den magiske Tidsballon er ikke kun lavet for børn. Den er også til dels lavet af børn!
En gruppe førskolebørn har nemlig været med til at skabe fortællingen.
Projektgruppen inviterede i det tidlige arbejde med Den magiske Tidsballon en gruppe førskolebørn (5-6 år) fra Hadsundvejens Skole i Randers indenfor på Museum Østjylland til en række fortælleseancer. Her blev der vekslet mellem fortælling og forskellige former for kropslig og kreativ udfoldelse, og børnenes kreative input til historien blev efterfølgende flettet ind overalt i historien.

”Der optræder mystiske og skønne, fantasifulde elementer i fortællingen – som for eksempel is-pistoler og biler med vinger! De stammer fra den uundværlige dialog med børnene”, fortæller Julie Lolk.

Kreativt teamwork
Alle tegninger og tekster er lavet af Bodil Nygaard, illustrator og forfatter på en lang række børnebøger, i tæt parløb med Julie Lolk, der er arkæolog. Julie Lolk har i samarbejde med museets øvrige fagfolk udvalgt det faglige grundlag for historierne. Billedfortællingens lydside er indtalt af den prisbelønnede skuespiller Erik Viinberg, der er instrueret af Tine Eiby fra Randers Egnsteater.

Under skabelsen af Den magiske Tidsballon fulgte VIA University College, Randers og en gruppe pædagogstuderende med på sidelinjen. De studerende afprøvede dele af historien og prøvede selv kræfter med at skabe fortællinger om oldtid sammen med små børn både på museet og ude i børnehaver.

For yderligere information kontakt museumsinspektør Helle Lebahn Bentzen på telefon 8712 2625.