Ny årbog fuld af lokalhistorie

Museumsforskning og formidling af forskningen kan sagtens se godt ud. Det kan man forvisse sig om ved at tage Museum Østjyllands nye årbog i hånden: En lækker, glittet, fyldig og forrygende sag fyldt med 17 artikler, der hver især handler om et emne fra den østjyske lokalhistorie.

14. december 2015

Ny årbog fuld af lokalhistorie, der ser godt ud!

Museets årbog fra et tidligere år er af en anmelder blevet kaldt ikke mindre end: ”Årbøgernes konge”! Nu udkommer Museum Østjyllands årbogen i 2015-udgaven.

Fra dødekult til Satankult

Der er stor bredde i Museum Østjyllands nye årbog. Her kan du både læse om både storstensgrave ved Tustrup på Djursland og om Satankult på Anholt.
Dyk ned i den fascinerende fortælling om det verdenskendte område med storstensgrave og kulthus ved Tustrup på Djursland, hvor man for over 5.000 år siden gennemførte ceremonier i tilknytning til de døde.
Eller fordyb dig i historien om Satankulten, der havde sit udspring på Anholt i 1970’erne, og som i årene herefter satte sig mange spor, ikke mindst i det danske museumslandskab. På Museum Østjylland i Grenaa er der således fundet breve fra Satankultens ypperstepræst, dele af ægyptiske mumier og sågar en af Satans kindtænder!

Runesten og bagerstrid

Det er ikke kun kult og ceremonier, man kan blive klog på i Museum Østjyllands årbog 2015. Bogen rummer også den spændende historie om den nyrestaurerede runesten fra Langå, som ved hjælp af et prisværdigt lokalt engagement blev genrejst i foråret 2015 ved Langå Kirke.
Og hvis man tror, at bagere er fredelige folk, skulle man bare læse om den strid, randrusianske bagermestre og bagersvende havde i midten af 1800-tallet om retten til bagersvendenes hellige kar: Den fornemme såkaldte ”velkomst” (et pokal-lignende bæger) af det pureste sølv.

Noget for enhver smag

Museets årbog er således en perlerække af underholdende og tankevækkende fortællinger fra Østjylland. Læs også om så forskellige temaer som middelalderlige søslag på Kolindsund, ølbrygningens, sodavandsfremstillingens og brændevinsbrændingens historie i Ebeltoft, brætspillenes oprindelse og udbredelse og istandsættelsen af en 200 år gammel kiste fra Glesborg Kirke.

Museumschef Jørgen Smidt-Jensen er stolt af, at det endnu en gang lykkes at sende en omfangsrig kavalkade af de bedste østjyske historier på gaden: ”Vores strategi er, at Museum Østjylland skal være for alle, og i årbogen har vi noget for enhver smag. Uanset om man er interesseret i oldtid, middelalder eller den eftermiddelalderlige periode, så byder bogen på godt stof, og hele vores geografiske område på Djursland og i Kronjylland er dækket godt ind med historier.”

For yderligere information kontakt museumschef Jørgen Smidt-Jensen på telefon 8712 5623 / 2442 9525.