Nisser er ikke sådan at holde styr på...

Men på Museum Østjylland gør de et ihærdigt forsøg i årets juleudstilling om alletiders nisser. I år har museet nemlig iscenesat nissernes lange kulturhistorie ved hjælp af genstande fra museets store samling. Her kan du møde både gårdnissen og havenissen, kravlenissen og drillenissen, og såmænd også den gamle hønisse i egen forstokkede person.

09. november 2015

Årets juleudstilling i Kulturhuset

Årets nye juleudstilling, ”Fra høkernisse til havenisse”, åbner den 14. november 2015 og løber frem til den 3. januar 2016 på Museum Østjylland i Kulturhuset i Randers. Samtidig kan du komme på nissejagt rundt i museet eller besøge den gamle købmandsbutik, som er pyntet op til jul.

Museumsinspektøren og museets arkitekt har i ugevis været i fuld gang med alle julerierne og lover, at årets store juleudstilling bliver hyggelig, lærerig og finurlig.  I spidsen for juleudstillingen står museumsinspektør Lisette Berg Andersen og arkitekt Margit Soome, der har bygget juleudstillingen op med en række stemningsfulde tableauer, som en stald, et gammelt posthus og en købmandsbutik. I hvert tableau bor en særlig nisse, der dog – som den sky person, han er – gerne gemmer sig for nysgerrige museumsgæster.

Fra sure nisser til hyggelige nisser

I moderne tider er den hyggelige nisse blevet et symbol på, at julen er kommet. Men før i tiden fandtes både skovnisser, høkernisser og gårdnisser, som havde hver sin nisse-hjælper-opgave, der, hvor de boede. Det var en god idé at holde sig på god fod med den lille gnavpot. Ellers fik menneskene hans iltre temperament at føle, fortæller Lisette Berg Andersen og fortsætter: ”Gårdnissens pris for at holde sig i ro og ikke lave ulykker på gården var en skål dejlig lun sødgrød med en stor, fed klat smør i. Og skulle det ske, at den lille nisse ikke fik sin grød, blev han meget vred og kunne finde på voldsomme ting som at slå bondens dyr ihjel!”

Verdensberømt nisse i fokus

På Museum Østjylland ser det heldigvis fornuftigt ud med forholdet til husets nisser, der hvert år på skift er en del af juleudstillingen. En enkelt nisse indtager en særlig plads på museet. ”Året rundt har vi en verdensberømt nissetegning hængende i de Buhlske stuer. Det er de andre nisser på museet sikkert meget tilfredse med,” fortæller museumsinspektør Lisette Berg Andersen og henviser til Johan Thomas Lundbyes nisse-tegning fra midten af 1800-tallet. Lundbye-nissen er på museet blevet en maskot for museets skiftende juleudstillinger og optræder i forskellige forklædninger på plakater, i annoncer mv.

Udstillingen åbner lørdag d. 14. november.

Der er gratis adgang.

For yderligere information kontakt museumsinspektør Lisette Berg Andersen på telefon 8712 2625 /2484 0188.