Guldskatten fra Spentrup tager 1. pladsen

Tirsdag aften blev årets Top 10 over de bedste danske danefæ fra 2013 offentliggjort, og der var stor glæde og stolthed blandt Museum Østjyllands medarbejdere, da det stod klart, at Kirkemosegård-guldet havde fået 1. pladsen. Den prestigefyldte Danefæ Top 10 liste er lavet af Nationalmuseet i samarbejde med tv-stationen dk4, hvor den flotte placering blev afsløret i premieren på programmet Danefæ Top 10 – 2013.

22. januar 2014

”Vi er meget beærede over at få så flot en placering på den prestigefyldte Danefæ Top 10 liste,” udtaler museumsinspektør Benita Clemmensen fra Museum Østjylland. Hun tilføjer: ”Vi havde håbet på en høj placering, for Kirkemosegård-skatten er helt unik, men der har været hård kamp om pladserne på Danefæ Top 10 listen, da der blev indleveret mange spændende mønter, smykker osv. sidste år”.

Kirkemosegård-skatten består af et smukt dragtspænde – en såkaldt rygknapfibula og 10 hængesmykker, hvoraf de seks er formet som stiliserede fuglehoveder. I Danmark kendes kun en håndfuld af disse store fibulaer af guld, og de fugleformede hængesmykker er meget sjældne. Endvidere er hængesmykker af denne type ikke tidligere fundet sammen med en pragtfibula. De 1.500 år gamle guldsmykker er fra jernalderen, og de vidner om et imponerende stykke guldsmedearbejde. Smykkerne har været båret af en kvinde fra jernaldersamfundets absolutte elite. I begyndelsen af 500-tallet e.Kr. er skatten lagt ned i en mose som et offer til guderne.

I sidste uge indleverede Benita Clemmensen guldsmykkerne til danefævurdering på Nationalmuseet, hvor de fra udgangen af januar 2014 vil indgå i Danefæ-udstillingen. Hun er meget stolt over, at Museum Østjylland kan indlevere så betydningsfuldt et fund fra vores lokalområde, at det kan udstilles på Nationalmuseet, men Museum Østjylland håber at få Kirkemosegård-guldet retur til Randers, så østjyderne igen kan se de unikke smykker.
Den sensationelle guldskat blev offentliggjort sidst i november 2013. I december var smykkerne udstillet på Museum Østjylland i Randers, hvor mange benyttede sig af lejligheden til at se smykkerne.

For yderligere information kontakt museumsinspektør Benita Clemmensen, tlf.: 8712 2634 /4110 8004.