Danskernes historie på historiskatlas.dk

Formidlingen af den danske lokalhistorie får et kæmpe boost, når alle danskere i 2016 kan være med til at fortælle lokalhistorie i tekst, lyd og billeder på historiskatlas.dk. Det vil ske i et tæt samarbejde med Odense Centralbibliotek, en lang række danske kulturinstitutioner, DigDag.dk og med 2,41 mio. kr. i støtte fra Norden-fonden.

03. november 2014

Danskerne diskuterer dagligt lokalhistorie med stort engagement på alle mulige medieplatforme. Det pibler frem med værdifuld viden, anekdoter og fotos, men der har ikke rigtigt været et sted, hvor borgerne kan samle guldkornene.

Men det bliver der nu. For med en støtte på 2,41 mio. kr. fra Nordea-fonden kan historiskatlas.dk virkeliggøre en længe næret drøm om at gøre danskernes egen lokale historie til en del af den nationale historiske kulturarv.
”Vi støtter gerne projekter, der formidler kulturarven gennem fortællinger og historier på geografiske nedslagspunkter landet over. Og her rammer projektet DIT HISTORISK ATLAS lige i plet. Samtidig inspirerer projektet til folkelig deltagelse i den lokale historieformidling i hidtil ukendt skala”, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Samspil om viden
historiskatlas.dk er i dag en af landets største kulturhistoriske platforme, hvor 200 museer, arkiver og biblioteket formidlinger deres store viden om den lokale kultur-, natur- og kunsthistorie på baggrund af 100 spændende, historiske kort. Det nyudviklede historiskatlas.dk vil få denne professionelle viden til at spille sammen med borgernes private viden, så de beriger hinanden på én digital platform.
Din historie er vores historie

Der findes meget store vidensressourcer hos borgere, der måske i årevis har researchet på et bestemt emne. Ofte har de manglet stedet til at udbrede deres viden til en større skare. ”Og det er ærgerligt, for denne private viden forsvinder alt for let ud af vores kollektive erindring. Det nye historiskatlas.dk byder på en unik mulighed for, at alle borgere kan bidrage med hver deres lille bid af danmarkshistorien ved at dele deres slægtshistorie, fotos, viden om steder, begivenheder og lignende” lyder det begejstret fra Pernille Schou, der er projektleder på historiskatlas.dk.
”Som eksempel kan jeg fortælle om en samtale med en mand, der havde kortlagt samtlige telefoncentraler i Danmark op gennem historien. Det er vigtig viden om udviklingen af kommunikationen i samfundet. Men han havde ikke rigtigt nogen steder at gøre af sin viden, det får han nu”, siger Pernille Schou.

Det nye landsdækkende historiskatlas.dk
Når den nye udgave af Historisk Altas website og app lanceres i 2016 bliver det med et væld af spændende nye informationer og funktioner, flotte kortvisninger, lækkert design, en ruteplanlægger og med oplagte muligheder for at bruge Historisk Atlas i undervisningssammenhænge.

Det nye historiskatlas.dk byder ikke kun på spændende muligheder for at borgerne kan dele deres viden om lokalhistorien. Det vil også sætte forøget fokus på den professionelle viden fra museer, arkiver og biblioteker.
”Ambitionen er, at man skal kunne finde viden og billeder om lokalhistorien i hele Danmark på historiskatlas.dk. Vi vil nå et endnu større publikum. Den historieinteresserede borger, kulturturisten, historielæreren og slægtsforskeren skal vide, at historiskatlas.dk er STEDET at søge, hvis man er nysgerrig på den lokale kulturhistorie”, afslutter Pernille Schou.

Få indflydelse på fremtidens historiskatlas.dk
Inden længe starter arbejdet med at udvikle det nye historiskatlas.dk. Har man ideer og ønsker i forhold til, hvad fremtidens historiskatlas.dk skal kunne, og hvordan det skal se ud, så er det meget let at dele sine input via feedback-formularen på historiskatlas.dk

Nysgerrig efter mere, så kontakt:
- Projektleder på historiskatlas.dk, Pernille Schou
Mail: pscho@vejle.dk og telefon: 30 12 23 66
- Odense Centralbibliotek/Fmd. Foreningen Historisk Atlas, Eva Therkelsen Mail: et@odense.dk og telefon: 65 51 44 31
- Kommunikationschef v. Nordea-fonden, Tine Wickers
Mail: tw@nordeafonden.dk og telefon: 40 70 37 84.

I løbet af projektet kommunikeres der løbende nyheder om projektet og andet godt fra Historisk Altas på Historisk Atlas facebookside og på bloggen blog.historiskatlas.dk.