30 minutters fortælling: Danmarks sidste vikingekonge!

Onsdag den 18. november kl. 14.30-15

Samtidigt billede af Danmarks sidste vikingekonge. Foto. Nationalmuseet

Hvem var Danmarks sidste vikingekonge? De færreste ved nok, at Danmarks angreb på England fortsatte længe efter vikingetiden var slut! 
I Danmark er vi stolte af vores vikinger. Som en lille nation kan det nogle gange være dejligt at se tilbage på en tid, hvor alle europæiske lande frygtede de danske vikingers hærgen, fortæller museumsinspektør Thomas Guntzelnick Poulsen, der denne eftermiddag tager dig med tilbage til en tid med krigeriske vikinger på togt.
Den klassiske viking er sørøveren, der med sit drageskib hurtigt kan angribe fremmede kyster for lige så hurtigt at slippe væk, inden det er muligt at samle et tilstrækkeligt forsvar. Denne viking fandtes typisk i den tidlige del af vikingetiden omkring 800-tallet og første halvdel af 900-tallet.
Med tiden blev vikingetogterne mere velorganiserede, og man så nu de danske konger i spidsen for de store togter. Dette kulminerede med Knud den Stores kroning til engelsk konge i 1016. Efterfølgende regerede de danske konger over England indtil 1042. Hermed var vikingetiden så at sige ovre, og middelalderen kunne begynde. 
Hvad mange dog ikke ved var, at de danske konger længe efter fortsat nærede et brændende ønske om at bemægtige sig den engelske trone igen. Planer blev ofte også ført ud i livet med angreb på England, dog aldrig med held.
I dette foredrag med historiker Thomas Guntzelnick Poulsen får du historien om disse sene vikingeangreb – og navnlig om det sidste, som nok er ukendt for langt de fleste danskere.
Sted: Museum Østjylland, Stemannsgade 2, 8900 Randers

Gratis arrangement