Foredrag: Slavekrig, fake news og en genfunden gård i Mellerup

Torsdag den 5. oktober kl. 19-20.30

Stormklokkerne. Maleri af Hans Smidth.

Kom til dobbelt-foredrag om slavekrigen, fake news og arkæologernes udgravning af en gård i Mellerup. Historierne trækker tråde til nogle af danmarkshistoriens mest dramatiske kapitler.

Bliv trakteret med spændende lokalhistoriske fortællinger, når samlingsinspektør Frede Jensen og arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen gæster Mellerup Forsamlingshus. Her kan du høre et tankevækkende dobbelt-foredrag om fake news og massehysteri i Danmark samt om arkæologernes udgravning af en gård i Mellerup.

Da første slesvigske krig begyndte, løb der et rygte igennem Danmark om, at oprørerne havde sat Rendsborgs fæstningsslaver på fri fod, og at de nu drog hærgende op gennem Jylland! Som værn mod det begyndte folk at bevæbne sig, og der blev oprettet borgerværn i flere byer. Mens man ventede på den plyndrende hær af slaver, forberedte man sig på kamp og øvede eksercits. Men slavehæren kom aldrig! Det var bare et rygte, som spredte skræk op gennem landet.

Få hele den fascinerende historie, når museumsinspektør Frede Jensen fortæller i foredraget med en både historisk og aktuel vinkel.

På en mark ved Mellerup undersøgte arkæologer fra Museum Østjylland i foråret 2011 en velbevaret gård fra renæssancen. Igennem bevarede tagstolper og senere kortmateriale kunne man meget præcist bestemme, hvornår gården var anlagt og samtidig også følge dens historie længere op i tid, end arkæologi normalt tillader.

Gården havde faktisk stået i Mellerup helt indtil begyndelsen af 1800, hvor en vis Chresten Boldsen købte den. Chresten Boldens historie trækker tråde helt op til i dag, idet han var involveret i nogen af de mere dramatiske kapitler af Danmarks historie. Alt dette kom til at få betydning for gården og dens fremtidige afløser i Mellerup.

Arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen, der stod for de arkæologiske undersøgelser i 2011, vil denne aften fortælle om undersøgelserne. Hør blandt andet om, hvordan dens resultater bragte ham helt ind i dagligstuen på nabogården til undersøgelserne. 

Der serveres kaffe og kage.

Arrangementet er en del af projektet Museet tæt på dig, som er støttet af ELRO Fonden.

Sted: Mellerup forsamlingshus, Støvringgårdvej 44, 8930 Randers NØ

Pris: 50 kr. Tilmelding nødvendig.