Middelalderens Mennesker


                                                                                    Tilbage

Middelalderen fascinerer de fleste og skaber billeder i hovedet på os alle. Middelalderen er en dramatisk periode i vores historie, og det er en tid, der har givet næring til mange myter. 


I udstillingen Middelalderens Mennesker på Museum Østjylland, Randers kan du møde ridderen til hest, den fattige skomager med familie og prioren på Helligåndsklostret, som havde gode råd mod hæmorider, gigt og podagra.

Ridderen, skomageren og prioren er hver især repræsentant for en af de tre befolkningsgrupper, som man i middelalderen mente, samfundet var opdelt i, nemlig de der forsvarede landet, de der arbejdede, og de der bad. Denne tredeling vil man kunne genfinde i den udstillingen.

Udstillingen taler til alle dine sanser. Den er fyldt med lyde, lys, lugte og en mangfoldighed af billeder. Blandt udstillingens sanseindtryk er lyden af hestehovenes gungren mod jorden, når ridderen kommer galopperende, ildskæret fra helvede, hvor synderne martres, lugten fra markedspladsen og duften af kirkens røgelse, der blander sig med musik fra den simple benfløjte, lyset fra himlen og middelalderens egne farverige billeder af mennesker og forestillinger.
 
Det museer har, som ingen andre ejer, er de originale genstande, som har været brugt af vores forfædre. Derfor beretter genstande fra middelalderen overalt i udstillingen om det liv, der blev levet for mere end 500 år siden.

Du vil i udstillingen blandt meget andet kunne finde den mere end fem hundrede år gamle alterkalk fra Sct. Mortens kirke side om side med sko fra 1300-tallet. Ridderens våben er også på plads i montren sammen med smedens produkter og de synåle, som nonnerne i byens Vor Frue Kloster brugte i deres syskole.

Store projektorer sørger for, at vægge og loft bliver oplyst af middelalderens egne billeder. På udstillingens tv-skærme fortæller computeranimationer og film om middelalderens bygningsværker og håndværksteknikker. Og for de blandt publikum, som ønsker at dykke længere ned i middelalderens univers, er der via udstillingens trykfølsomme computerskærme mulighed for at få adgang til yderligere information og viden.

Børnenes fascination af middelalderen er måske større end af nogen anden historisk periode. Derfor vil der mange steder i udstillingen være elementer, som især taler til børn. Og så har udstillingen et særligt aktivitetsområde for børn. Her kan børnene prøve at klæde sig ud som skomager eller nonne, som munk eller adelsdame, og de kan prøve ridderens våben og udstyr. De kan spille middelalderspil og lege som børn i middelalderen, eller de kan gå på opdagelse i udstillingens computerskærme, hvor der er mere sjov og viden om middelalderen at hente.

Middelalderen er fyldt med gode historier, blandt andet om hellige mænd og kvinder – de katolske helgener. Det er oplagt at give helgenerne hovedrollerne i et tegneserieunivers. Derfor har vi engageret tegneserieskaberen Ingo Milton til at fortælle helgeners historier. Ingo Milton har blandt andet har tegnet middelaldertegneserien, Skalken Joff, hvis andet bind blev kåret til årets bedste danske tegneseriealbum i 2005.

                                                                                    TilbageSidst opdateret: 02.03.2015Museum Østjylland · Randers, Djursland · Stemannsgade 2 · 8900 Randers C · Tlf.: 87 12 26 00 · mail@museumoj.dk